Victorie a societății civile. Poarta „greu de executat” care bloca accesul spre Parcul Rozelor a fost desființată după mai bine de doi ani de petiții și proteste

Accesul spre Parcul Rozelor a fost redat publicului, după ce, mai bine de doi ani o poartă metalică, ilegală, instalată de Asociația de Proprietari Plopilor nr. 68, bloca accesul trecătorilor. În urma somaţiilor şi a cererilor de executare silită a obligaţiei „de a face”, formulate de Poliţia Locală, proprietarul imobilului din zonă a îndepărtat construcţia ilegală.

Cetățenii au făcut petiții prin care îi cereau administrației să ia măsuri. Activistul de mediu Adrian Dohotaru s-a ocupat îndeaproape de această problemă, trimițând o mulțime de solicitări administrației locale pe acest subiect. De asemenea, acesta i-a spus personal în repetate rândul edilului Boc despre poarta ilegală. Dohotaru a organizat în 2013 împreună cu alți doi activiști ai Campaniei „Lacurile Gheorgheni”, al cărui membru este, un protest inedit numit „Dialectica gardurilor”.

11065306_10152752966356658_1980793878_o

Citiți și: O poartă greu de „executat”

Primăria Cluj-Napoca, prin intermediul Direcţiei Generale Poliţia Locală, a demarat în 2013  procedurile de desfiinţare a porţii. În urma primului control al poliţiştilor locali, s-a constatat faptul că Asociaţia de Proprietari, str. Plopilor, nr. 68 a edificat pe teren proprietate privată o poartă culisantă cu acţionare automată, executată din panouri de plasă metalică pe soclu din beton amplasat în albia majoră a Canalului Morii, fără  a deţine autorizaţie de construire necesară, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

30 decembrie 2013 doho

Întrucât asociaţia de proprietari a încălcat prevederile art. 26 alin. 1 lit. a din Legea nr. 50/1991 republicată (realizare construcţie fără AC), Poliţia Locală a întocmit procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, dispunându-se ca măsură complementară solicitarea de intrare în legalitate (obţinerea AC sau desfiinţarera lucrărilor neautorizate).  Întrucât proprietarii porții nu au obținut autorizația de construcție, autoritatea locală a formulat o acţiune privind obligarea pârâtei de a desfiinţa lucrările de construcţii executate nelegal. În iulie 2014, Judecătoria Cluj-Napoca a admis acţiunea formulată de Primăria Cluj-Napoca, asociaţia de proprietari fiind obligată să desfiinţeze lucrările de construcţii executate nelegal la acest imobilul. Ulterior, Asociaţia de Proprietari, str. Plopilor, nr. 68 a făcut apel care a fost soluţionat de către Tribunalul Cluj prin respingerea acestuia în ianuarie 2015. Ca urmare a acestor fapte, asociația de proprietari a fost obligată să desființeze poarta respectivă.

Marţi, 28 aprilie 2015, poliţiştii locali au  constatat că asociaţia de proprietari, de pe str. Plopilor, nr. 68 s-a conformat măsurilor stabilite de instanţă şi dispuse de executorul judecătoresc, deși poarta a „căzut” în urmă cu o săptămână.

Distribuie:

Postaţi un comentariu