Victor Miron, inițiatorul campaniei „Cărțile pe față”: „Am văzut, cu bucurie, că sunt alte orașe și mai deschise decât Clujul”

Foto: Dan Bodea

Cartea „Cărțile pe Față” scrisă de inițiatorul campaniei cu același nume, anteprenorul clujean, Victor Miron, a fost lansată la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania. O mână de oameni, în timpul liber și fără resurse financiare, au reușit să pornească, în luna ianuarie a acestui an, o campanie de promovare a lecturii. În carte, Victor spune povestea primelor zece acțiuni din cadrul inițiativei și dezvăluie ce anume îl face pe el să citească minim o oră pe zi. Cititorii vor afla povestea unui service auto cu bibliotecă, a unui cabinet stomatologic anticariat (anti-cariat), ce sunt localurile à la carte, cum pot acestea dobândi titulatura respectivă, de ce gratuități beneficiează cititorii clujeni, dar și ce oamenii publici au susținut acest demers. Banii pentru publicarea cărții au fost strânși prin intermediul unei campanii de crowdfunding. Deși inițial membrii campaniei au sperat să strângă 2.000 de lei pentru a scoate 200 de exemplare, banii adunați de la donatori le-au permis să tipărească 1.000 de exemplare. Cărțile vor fi oferite cadou sau contra unei donații, iar banii vor fi folosiți pentru susținerea următoarelor acțiuni, care nu sunt nicidecum puține. Dar despre acestea, precum și despre planurile sale de a scrie o nuvelă, ne va spune, în cele ce urmează, cel care și-a dat primul cărțile pe față, Victor Miron.

Victor Miron / Foto: Ban Bodea

Victor Miron / Foto: Ban Bodea

Reporter: Cum te simți în calitate de autor al cărții, vorbind oamenilor despre beneficiile cititului?

Victor Miron: Eu mă simt excelent, dar e cumva o întâmplare că eu apar pe carte, pentru că în campanie suntem o echipă întreagă. Suntem cinci oameni foarte activi și încă câteva zeci care ne ajută punctual. Eu pur și simplu am avut timp să scriu pe hârtie primele zece acțiuni. De abia așteptăm să scriem al doilea volum. Când vom ajunge la 20 de acțiuni vom scrie al doilea volum al campaniei. Acesta va fi scris de toată echipa, cel mai probabil vom scrie fiecare două capitole. Noi sperăm să ni se alăture cât mai mulți oameni în campania noastră. Suntem bucuroși că acțiunile noastre sunt replicate și în alte orașe. De exemplu, în Satu Mare câțiva elevi au convins o librărie să ofere reduceri oamenilor care au poză de profil citind o carte, la Suceava oamenii vorbesc în cadrul simpozioanelor de acțiunile noastre și poartă tricouri cu mesajele noastre. Este foarte frumos.

R: Campania a ajuns să fie cunoscută și la nivel național prin Andi Moisescu, Adrian Despot, dar nu numai.

V.M: Da, așa e. Nu ne-a venit să credem că am fost contactați de o primărie, alta decât cea din Cluj-Napoca, care a vrut să ne sponsorizeze cartea. Mi se pare un lucru minunat. Tot mai multe instituții publice ne contactează. Vom colabora cu mai multe biblioteci din țară care doresc să facem și la ei Gala Cititorilor sau alte acțiuni.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

R: Cum s-au finalizat discuțiile cu primarul municipiului, Emil Boc, referitoare la propunerea voastră ca în prima duminică din lună, clujenii care au o carte la ei să călătorească gratuit cu mijloacele de transport în comun?

V.M: Povestea transportului gratuit în autobuz este un pic mai amplă. În carte se va vedea. Prima idee a noastră era legată chiar de autobuze. Am postat pe Facebook un mesaj prin intermediul căruia ne-am întrebat prietenii cine ne-ar putea ajuta să facem în autobuze un fel de biblioteci pentru ca oamenii să poată citi în timp ce călătoresc. Asta a fost prima idee, dar ne trebuiau cărți, un suport special, dar și aprobare din partea autorităților locale. Asta a fost prima idee, ar fi frumos să facem la un moment dat și asta. Apoi ne-am gândit că poate e mai eficace să facem doar niște mesaje în autobuz. Când compostezi biletul să fie acolo un mesaj care să te încurajeze să citești sau chiar pe scările autobuzului, cum urci. Apoi ni s-a părut că cel mai inedit mod de a promova cititul ar fi ca oamenii care citesc, să meargă gratuit. Atunci ne-am făcut curaj și am sunat la radio, în direct la domnul primar și i-am propus asta: cine merge cu autobuzul în prima duminică din lună citind o carte, să meargă gratuit. I-am propus asta, pentru că ne-am gândit că cititul e o acțiune contagioasă. La fel cum ți se face poftă dacă vezi pe cineva mâncând o înghețată, ți se face poftă să citești dacă îi vezi pe alții citind. Credem că oamenii devin cititori din cauza altor oameni, fie pentru că au văzut alți oameni citind, fie că cineva apropiat le-a recomandat o carte. Dacă oamenii vor vedea în autobuz alți oameni care citesc, sperăm noi că vom încuraja oamenii să facă mai des acest lucru. Credem că are foarte mult sens să propunem asta pentru că Clujul se vrea Capitală Cuturală Europeană în 2021.

R: Propunerea e excelentă. Cu implementarea e mai greu.

V.M: Răspunsul a fost foarte pozitiv la radio. Ulterior, purtătorul de cuvânt al primăriei a declarat la o televiune că vor să implemneteze de test acest lucru, în cadrul unui festival de carte. Bănuiam că anul acesta. Văd că încă nu s-a întâmplat, sper că nu s-au răzgândit, dar, cred că sunt șanse foarte mari ca în Alba Iulia acest lucru să se întâmple înainte de Cluj-Napoca.

R: Primăria Alba-Iulia a fost foarte deschisă. A contribuit cu bani și pentru publicarea cărții.

V.M: Da, ne-a ajutat cu o mare parte din suma adunată prin campania de crowdfunding.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

R: Cum îți explici că administrația de acolo e mult mai deschisă?

V.M: Eu am crezut foarte tare și cred în continuare că avem un Cluj deschis și o primărie la fel de deschisă. Nu în orice oraș primarul vorbește în fiecare săptămână la radio. După aceea, am văzut cu bucurie, că sunt alte orașe și mai deschise decât Clujul. Ne dorim ca și împreună cu Primăria Cluj-Napoca să colaborăm bine. Dorim să facem mai multe acțiuni anul viitor legate de Capitala Europeană a Tinertului, le-am și propus celor de la Federația Share câteva lucruri. Vrem ca în fiecare săptămână să avem sediul capitalei în câte un liceu, unde să facem, tot așa, multe acțiuni axate pe citit și share-uit de cărți, să mergem să le vorbim elevilor despre cărți și alte multe acțiuni cu tinerii. Nu cred că Primăria Cluj-Napoca nu vrea să colaboreze cu noi, dar cred că fiind un oraș mai mare e mai de greu de gestionat fiecare lucru. Alba Iulia, în schimb, are marele avantaj că ei ne-au contactat pe noi și ne-au spus că doresc să ne susțină cu publicarea cărții și că vor să facem mai multe acțiuni împreună. Ei au contribuit cu bani, astfel încât să existe o căsuță de cărți și la ei în Cetate. Cred că acest lucru are o explicație simplă. Dacă vrei să colaborezi cu o companie medie, lucrurile vor dura destul de mult, dacă vrei să colaborezi cu o companie mare, lucrurile vor dura și mai mult. Pe când, în cazul unei companii mici lucrurile se mișcă mai repede. Decizia se ia mult mai repede. Alba Iulia are inițiativă și dorește să facă cât mai multe lucruri pentru cetățeni. Are o cetate minunată și admistrația face multe lucruri pentru a-i aduna pe oameni acolo. Eu cred că la Cluj primăria este foarte bine intenționată, dar fiind o organizați mai mare, durează mai mult. Sper că se va implementa și acest proiect, ei și-au arătat interesul. Nu ar avea de ce să nu o facă.

R: Dacă deja ai exersat scriind prima carte, dorești să o scrii și pe a doua? Vrei să scrii și beletristică?

V.M: Da, am prins gustul scrisului. Chiar scriu în carte, la un moment dat că după ce am început să citesc tot mai mult, tot mai mult, mi-am dat seama că există o oarecare asemănare între a citi și a deveni scriitor și a dansa, de exemplu, tango. Mă întrebam eu: „Poți să dansezi tango și să fii doar condus la nesfârșit fără să vrei să conduci și tu?” Pentru că așa mi se pare că e și cu scrisul și cititul. Când citești, tu ești cel care te lași condus pentru un dans. În momentul în care scrii, ești tu cel care conduce un dans cu un viitor cititor. Deci, da, îmi doresc să scriu în continuare. Am mai multe idei și vreau să mă străduiesc să le pun într-o lumină cât mai interesantă. Acum scriu o nuvelă despre cineva care se lasă de fumat cu ajutorul baloanelor de săpun. Ulterior am aflat că sunt oameni care chiar s-au lăsat folosind această metodă. Ideea mi-a venit în timp ce mă jucam cu baloanele de săpun.

Lansarea cărții „Cu cărțile pe față”,   Piața Unirii / Foto: Dan Bodea

Lansarea cărții „Cu cărțile pe față”, Piața Unirii / Foto: Dan Bodea

R: Ce planuri aveți pentru viitor?

V.M: Vrem să facem în continuare multe lucruri pentru a promova lectura, pentru că ne face plăcere în primul rând și pentru că înțelegem că e un lucru bun. Dorim să avem căsuțe de cărți în parcuri și vom începe o campanie de promovare a a cititului în spitale, care se va numi „Donator de carte”. Oamenii vor fi invitați să doneze cărți pentru cei internați, la fel cum donează sânge. Vor urma o mulțime de nebunii , iar cei care doresc să ne susțină sunt invitați să o facă.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu