Vechimea domiciliului părinților, criteriu de departajare pentru admiterea la creșă a copilului

În urma dezbaterii publice, din 22 august, pentru adoptarea unui nou regulament de admitere la creșele clujene, pe lângă modificările propuse în cadrul grupului de lucru întrunit în iunie cu privire la domiciliu și viză de flotant, s-a propus un criteriu de departajare pentru copiii cu același punctaj în cazul domiciliului în funcție de vechimea domiciliului părintelui.

Astfel, pentru fiecare părinte cu domiciliul în Cluj se vor acorda 5 puncte, iar pentru fiecare părinte cu viză de flotant 2 puncte, urmând să se acorde puncte și pentru vechimea domiciliului. Se vor aduna anii de vechime ai părinților, se va face media acelor ani, iar numărului rezultat îi va corespunde un punctaj. Pentru o vechime rezultată de sub doi ani nu se va acorda niciun punct, între 2-4 ani se va da 1 punct, 4-6 ani, 2 puncte și tot așa, urmând să se stabilească care va fi maximul acordat, dacă se va opri la 5 sau va merge până la 10 puncte.

Noutățile pe care le mai aduce acest regulament, dar care au fost făcute la dezbaterea din iunie și după dezbaterea de astăzi au rămas la fel, fac referire la adeverința de la locul de muncă al părintelui care a fost în concediu de creștere a copilului și se întoarce la lucru. Aceasta trebuie depusă la dosarul de înscriere, iar dacă copilul este acceptat, părintele trebuie să facă dovada locului de muncă cu un extras din Registrul general de evidența salariaților (REVISAL). De asemenea, nu se mai acordă puncte pentru toți copiii minori ai familiei, ci se vor acorda câte două puncte doar pentru fiecare copil de până în șapte ani pe care familia îl mai are pe lângă cel înscris la creșă.

Dacă va fi aprobat în ședința de Consiliu Local din data de 29 august, acest regulament va fi cel după care se va face admiterea pentru ocuparea, din această toamnă, a 190 de locuri în creșele clujene, 110 locuri fiind eliberate prin plecarea copiilor de grădiniță din creșe, iar 80 de locuri se vor pune la dispoziție prin inaugurarea creșei din cartierul Grigorescu, de pe strada Donath.

La dezbaterea de astăzi au participat peste 30 de părinți, Mihaela Duma, directorul Centrului Bugetar Creșe, viceprimarul Olah Emese, președintele grupului de lucru creat pentru realizarea noului regulament, dar și primarul Emil Boc. Acesta din urmă a spus că până în 2020 Clujul va dispune de încă 320 de locuri la creșă prin construcția unei creșe de 120 de locuri în cartierul Mănăștur, și altele două, una de 120 de locuri a cărei construție stă să înceapă, având deja un spațiu alocat și una de 80 de locuri pentru care se studiază un amplasament.

În ceea ce privește subvenționarea plății unei grădinițe private sau a unei bone, juriștii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au identificat în legislația actuală că astfel de facilități pot fi acordate doar de la nivel central, iar autoritățile locale nu pot veni în sprijinul cetățenilor. Astfel, s-a făcut o cerere către parlamentarii clujeni pentru a interveni în Parlament și a cere posibilitatea ca și autoritățile locale, care își doresc și le permite bugetul, să acorde astfel de subvenții.

Criza creșelor s-a declanșat în urma procesului de admitere de la finalul lunii mai, când 905 copii au rămas fără loc la creșele clujene. Părinții acestora s-au prezentat la una dintre ședințele Consiliului Local, și-au expus problema, iar o primă soluție a fost înființarea unui grup de lucru din care să facă parte părinți și reprezentanți ai Primăriei. Acest grup a ajuns la concluzia că o variantă benefică ar fi schimbarea regulamentului de admitere. Noul regulament a fost supus dezbaterii publice atât pe site-ul Primăriei, cât și în întrunirea de astăzi, iar acum urmează să fie propus Consiliului Local spre aprobare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu