Vasile Dâncu: Obsesia unor alegeri în acest moment s-ar putea să ne ducă pe buza gropii

Foto: Dan Bodea

Sociologul Vasile Dâncu, candidatul situat pe prima poziție a listei PSD Cluj pentru Senatul României la alegerile parlamentare din 6 decembrie, consideră că modul în care se derulează actuala campanie electorală este o lovitură pentru democrație.

„Acest parlament este legitim pentru că este constituțional. Nu putem să sacrificăm legi pentru voturi, nu cred că democrația trebuie sacrificată pentru voturi. Obsesia unor alegeri în acest moment s-ar putea să ne ducă pe buza gropii.

Acest guvern nu rezultă din alegeri, este un guvern fabricat și nu este legitim. Va fi foarte greu pentru noi să putem comunica electoratului nostru proiectele pe care le avem, pentru că nu toți sunt pe internet. Vrem să voteze numai 10% dintre români? Este imposibil să fie un guvern și un parlament legitim dacă votează numai cei din social media. Participarea la vot pe 6 decembrie va fi mult sub 30%, va fi cea mai slabă participare”, a declarat Vasile Dâncu luni seara la TVR Cluj.

”Noi am tratat această pandemie mai mult militar decât parlamentar”

Președintele Consiliului Național al PSD a comentat și recentele restricții adoptate de Guvern în ceea ce privește evitarea răspândirii infeecției cu coronavirus. Vasile Dâncu consideră că suspendarea activității piețelor agroalimentare aflate în spații închise este o decizie cel puțin pripită a autorităților.

„Vom face sondaje și despre impactul acestei măsuri legate de piețe. Noi am tratat această pandemie mai mult militar decât parlamentar. Nu există niciun studiu care să arate că în piețe poate fi un focar de infecție. Piețele agroalimentare sunt destul de bine aerisite, sunt foarte înalte, au un volum de aer foarte mare și este un pericol mic de a se infecta oamenii.

Ceea ce ne dictează ambasadele este să nu mai avem produse românești. Un magazin mare din cartierul Zorilor de lângă piață poate să funcționeze fără probleme, în schimb piețele sunt închise”, a declarat Dâncu..

”Nu avem infrastructura necesară pentru școala online”

Guvernul nu are o strategie eficientă nici în ceea ce privește școala online, consideră Vasile Dâncu.

„Este o situatie foarte dificilă pentru școala românească, noi ca și profesori universitari nu suntem neapărat cei mai competenți să vorbim despre asta pentru că noi cu studenții putem face și cursuri online, dar atunci cand este vorba de mediul primar cred că avem o mare problemă. Din păcate Guvernul nu are o strategie eficientă, am participat la câteva dezbateri, am oferit guvernului gratuit studii, vreo patru valuri de cercetări, dar nu au fost luate în seamă. Au fost citite pentru că au venit din partea unor fundații din București, nu era neapărat de o chestiune politică. In acest moment nu avem nici infrastructura necesară pentru școala online”, a spus liderul PSD.

”S-a interzis plimbarea prin parcuri. E aberant”

De asemenea, Vasile Dâncu consideră că restricțiile luate pe timpul nopții au o anumită logică, dar că s-a greșit în ce privește accesul în parcuri:

„Cred că Guvernul nu a greșit foarte tare prin acest lucru pentru că existau situații în care se pot infecta oamenii la anumite party-uri și evenimente private la care participă, dar nu înțeleg de ce s-a interzis plimbarea prin parcuri, e aer liber, mi se pare aberantă.

Un lucru cu care cred că păcătuiește acest guvern e că are doar specialiștii lui. Am avea nevoie de specialiști neutri, cred ca așa ar trebui gandit.”

Vasile Dâncu premier?

Numele lui Vasile Dâncu a fost vehiculat printre posibilele desemnări pentru un eventual post de premier într-un viitor guvern al PSD după alegerile parlamentare de la începutul lunii viitoare. Întrebat dacă se gândește la o asemenea funcție, liderul social-democrat nu a negat acest lucru, dar spune că, deocamdată, are alte proiecte: „Nu am discutat acest lucru, am alte proiecte in interiorul echipei”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu