Studenții vor ca noul președinte să le ofere locuri de muncă

Foto: Dan Bodea

Chiar dacă inițial studenții clujeni s-au opus vacanței electorale, în Campusul Universitar Hașdeu este liniște, iar studenții sunt rara avis în ziua alegerilor. Pe ici pe colo mai vezi câte un student grăbit sau studenți care discută pe băncile din apropierea căminelor. Singurele care fac puțină gălăgie și dau viață campusului sunt găinile ce aleargă nestingherite în apropiere de Căminul 14. Pășesc tacticos pe alei și nu se sperie dacă văd vreun „intrus”. O studentă blondă, cu căști în urechi iese în mare grabă din Căminul 14. Ne spune că nu are timp să ne explice ce își dorește de la noul președinte. Cu toate acestea mărturisește că a votat la o secție de pe strada Moților. A ales să rămână la Cluj și să voteze pe listele suplimentare, decât să bifeze vacanța electorală.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Doresc ca noul președinte să facă lucrurile diferit, să aducă ceva nou.Să aducă investitori, să creeze locuri de muncă, mai ales pentru tineri, pentru că foarte mulți pleacă din țară. Chiar acum vreau să merg la vot. Nu este o secție specială pentru studenți. Anul trecut, când au fost alegerile pentru parlamentare, a fost o secție aici, la cantină. Când s-au epuizat buletinele de vot la cantină s-a pus un anunț  prin care eram anunțați care e cea mai apropiată secție de vot. Așa că atunci am votat la o grădiniță din apropiere și acolo voi merge și acum. Foarte mulți studenți nu au fost de acord cu vacanța electorală. Am citit scrisoarea studenților din cadrul organizației de la UBB (OSUBB) și erau nemulțumiți că data trecută se putea vota doar în localitatea în care ai domiciliul și nu s-a dat nicio zi liberă, iar acum s-au dat două zile. Tot noi vom recupera până la urmă cursurile. În camera mea din patru fete doar eu am rămas în Cluj. Am avut recuperare ieri, am fost la facultate până la urmă. Am avut colegi care s-au dus acasă, dar au fost care au rămas și în Cluj”, povestește o studentă în an terminal la Facultatea de Litere.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Sincer mă aștept să facă altceva cu țara asta. Sunt prea multe nereguli. Aș vrea să ofere locuri de muncă pentru studenți, pentru că asta e marea problemă la noi. Ne găsim greu un job. Ar fi bine să ofere traininguri, locuri de muncă, mai ales pentru cei care sunt la buget, părerea mea. Asta din punctul de vedere al unui student. Pentru țară, noul președinte ar trebui să se descurce mai bine decât Băse și decât restul, să facă mai mult decât ei. Din punctul de vedere, mare lucru nu au făcut cu această vacanță electorală. Vom recupera, ceea ce e foarte bine, dar nu a fost neapărat necesară această vacanță. Unii dintre colegii mei au optat pentru distracție în această vacanță, în care ar trebui să mergem la vot, cred eu. Votăm pentru noi, pentru țara noastră”, este de părere o masterandă în anul I laFacultatea de Business. Aceasta nu a fost încă la vot, dar va merge cu siguranță, împreună cu mai mulți prieteni. Un alt tânăr aflat în trecere prin Hașdeu a spus că va merge în această seară să își exercite acest drept, pe listele suplimentare, nefiind din Cluj. „Nu am fost la vot încă, acum am ieșit de la servici, dar voi merge. Dacă tot ieșim cu prietenii în oraș, vom merge să votăm. Sper că va fi bine, mai bine decât acum”, a spus acesta.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu toate că în campus lucrurile par amorțite, la secțiile de votare lucrurile încep sunt mult mai animate. În anumite intervale orare, tinerii au așteptat și o jumătate de oră pentru a vota.  Până la ora 13:00, clujenii au votat în proporţie de peste 27%, iar urnele sunt deschise până la ora 21:00.

Unii studenți au ales să rămână în Cluj și să își exercite aici dreptul constituțional. / Foto: Dan Bodea

Unii studenți au ales să rămână în Cluj și să își exercite aici dreptul constituțional. / Foto: Dan Bodea

Clujenii sunt încrezători, iar la ieșirea din secțiile de votare, aceștia susțin că doresc o schimbare în bine de la noul președinte. „Am votat pentru bunăstare și pentru o schimbare în bine. Pentru ca toată lumea să fie fericită și tineri și bătrâni”, a spus o pensionară.

„Vreau fapte, nu vorbe, doresc un președinte care unește românii. Nu vreau liniște, vreau ca justiția să își urmeze cursul. Doresc reducerea numărului de parlamentari, iar legile care se fac în Parlament să fie mai simple, nu atât de stufoase. Vreau un președinte care să ne reprezinte cu cinste și onoare în lume și relații economice cu toate statele lumii, inclusiv cu Rusia și China”, a afirmat Ionuț Ardeleanu în drum spre secția de vot de care aparține.

Distribuie:

Postaţi un comentariu