Urzeala UDMR

Liderul UDMR Kelemen Hunor

UDMR o susține pe Alina Gorghiu la senat

Între UDMR și Guvern pare încheiată orice posibilitate de colaborare și susținere reciprocă, liderul UDMR Kelemen Hunor anunțând că ar susține candidatura liberalei Alinei Gorghiu pentru șefia Senatului, dacă aceasta va candida, maghiarii respingând fără echivoc numirea lui Teodor Meleșcanu la conducerea forului superior al Parlamentului. „În ceea ce privește Senatul, am discutat cu colegii noștri din Senat, nu îl vom susține pe domnul Meleșcanu, nu e o chestiune personală ,dar dacă nu susținem Guvernul, nu-l susținem la Senat pe domnul Meleșcanu. Dacă va exista din partea opoziției o candidatură așa cum se anunță, atunci acea persoană va avea susținerea noastră, dar trebuie să așteptăm să fie clarificate aceste aspecte“, a declarat pentru presă Kelemen Hunor. Oricum ar fi, ziua decisivă a votului pentru șefia senatului va fi marți, 10 septembrie 2019, iar până acum sunt în cursă Ion Popa din partea ALDE, Teodor Meleșcanu din partea PSD și, pare-se, conform unor surse, Alina Gorghiu din partea PNL.

Timpul moțiunii e acum, altfel surprize!

Văzând că posibilitatea ca o moțiune de cenzură să treacă este mai aproape ca niciodată, Kelemen Hunor își zorește colegii de breaslă din opoziție pentru depunerea acesteia, afirmând că lucrurile se pot modifica drastic într-o săptămână. „Astăzi, e prima dată din 2017 când o moţiune de cenzură poate să treacă fără nicio problemă. Eu cred că cei care au anunţat deja că depun moţiune de cenzură au pierdut deja o săptămână. Dacă mai pierd o săptămână, s-ar putea să fie o surpriză mare: să existe o reorientare, fiindcă aşa e în Parlamentul României de 30 de ani, aşa e în politica românească, şi să se trezească că are majoritate Guvernul, are 233 de voturi la restructurare. (…) Orice pierdere de vreme, orice temporizare a depunerii moţiunii de cenzură prin fel de fel de argumente (…) va lăsa senzaţia că nu se doreşte preluarea guvernării de către opoziţie. Nu e bine, pentru că eu cred că în acest moment ar fi un pas important să se găsească o nouă formulă de guvernare, un nou guvern“, a afirmat liderul UDMR în cadrul unei conferințe de presă săptămâna aceasta.

Proiectul UDMR, amânat la Senat

Comisia pentru administrație a Senatului a amânat raportul pe proiectul UDMR care cere transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 pentru data de 10 septembrie. Proiectul maghiarilor oferă posibilitatea reprezentării mai mari a minorităților în instituții. Deși nu s-a găsit încă un acord între forțele politice asupra raportului, UDMR-ul continuă să susțină acest proiect, sensibil pentru scena politică românească. Conform acestui proiect inițiat de mai mulți parlamentari, „la intrarea în vigoare a prezentei legi, fiecare popor conlocuitor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc“.

Distribuie:

Postaţi un comentariu