UPDATE | Avaria majoră de la aducțiunea de apă a Clujului, remediată. Există pericolul ca Someșul să rupă conducta și în alte locuri

Foto: Compania de Apă Someș SA

 

UPDATE

Avaria de la aducțiunea de apă Cluj-Gherla a fost remediată după aproape 24 de ore de lucru în continuu.

În circa o oră sperăm să putem începe manevrele de reluare a furnizării apei, dar utilizatorii de la capăt de rețea ((Dej și localitățile arondate) estimăm că vor începe să primească apă doar spre seară, după umplerea sistemului și rezervoarelor. Există în continuare riscul ca Someșul să rupă malul și aducțiunea în alt loc. Pentru a preveni pe viitor așa ceva, în viitorul foarte apropiat vom incerca să deviem circa o sută de metri din aducțiune de lângă mal.”, ne-a declarat Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș SA.

Știrea inițială

O avarie majoră la aducțiunea Cluj-Gherla, produsă în această seara în zona localității Fundătura, a dus la întreruperea alimentării cu apă pe aliniamentul Fundătura-Dej.

Potrivit unui comunicat de presă al Companiei de Apă Someș SA, sunt afectate toate localitățile rurale din această zonă, precum și municipiile Dej și Gherla, începând de la ora 19.00 și până, cel mai probabil, luni, 27 mai, la ora 13.00.

Șomeșul a ieșit din matcă dincolo de localitatea Fundătura, pe aliniamentul Cluj-Gherla, a săpat malul până a rupt în două locuri aducțiunea de 600 mm Cluj-Gherla. Estimăm că vom reuși să remediem avaria până luni la prânz. S-ar putea să avem un noroc fantastic și să repornim alimentarea cu apă mai repede, după cum s-ar putea să depășim și estimarea pentru ziua de luni.

Zona în care s-a produs avaria este una greu accesibilă, avem nevoie de o mobilizare mare de personal, aducțiunea este din oțel special, e nevoie de echipamente, de macarale, facem tot ce ne stă în putință să refacem alimenarea cu apă cât mai curând posibil.”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș.

Mii și mii de oameni sunt afectați de această avarie care a lăsat fără apă municipiile Gherla și Dej, alte 25 de localități de pe aliniamentul Fundătura-Dej, plus satele din comunele Fizeșu-Gherlii, Țaga, Geaca și Cătina.

Reprezentanţii ISU Cluj au declarat că dacă situaţia o va impune, instituţia va asigura transportul unor cisterne cu apă în localităţile afectate. De asemenea, şi Compania de Apă Someş va asigura apă potabilă pentru populaţie. Prefectul judeţului Cluj, Ioan Cherecheş, s-a deplasat în zona avariei pentru a analiza situaţia.

Distribuie:

Postaţi un comentariu