Universitatea Tehnică din Cluj dezvoltă  încă o clădire inteligentă

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a inaugurat  noul Laborator de Aplicații în Iluminat – Signify, din cadrul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, ca urmare a colaborării începute în urmă cu aproape doi ani între Facultatea de Inginerie a Instalațiilor și compania Signify România, cunoscută anterior ca Philips Lighting.

Laboratorul situat la parterul clădirii anexe a Facultății de Inginerie a Instalațiilor de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 128-130, este utilizat, începând cu acest an universitar, pentru cursurile şi aplicațiile noului masterat în limba engleză, Building Services for Regenerative Cities / Instalaţii pentru Orașe Regenerative. În cadrul laboratorului sunt înglobate soluții de iluminat pentru educaţie, comerţ, industrie şi iluminat public, fiind prezentate în premieră, aparate de iluminat realizate cu imprimante 3D și aparate de iluminat stradal solare. Reprezentantul companiei și CEO pentru Europa de Sud-Est, Răzvan Copoiu, a subliniat că „susținerea sistemului de educație din țara noastră, inclusiv prin implementarea unor soluții de iluminat inteligent în școlile din România, rămâne una dintre preocupările noastre. Suntem bucuroși să fim alături de Facultatea de Inginerie a Instalațiilor a Universității Tehnice Cluj-Napoca la evenimentul de lansare a acestui laborator de iluminat, complet dotat cu sisteme de iluminat, care asigură cadrul perfect în vederea încurajării dezvoltării ideilor, cunoștințele și experiențelor în domeniul iluminatului. Prin felul în care creăm și utilizăm lumina ne dorim să îmbunătățim viețile oamenilor și să aducem un impact pozitiv asupra planetei. Rămânem dedicați eforturilor noastre de a explora potențialul extraordinar al luminii, pentru vieți mai luminoase și o lume mai bună.”

Cu această ocazie a fost inaugurată şi o sală de seminarii  dotată cu un sistem de iluminat inteligent, la care se pot modifica temperatura de culoare şi fluxul luminos în funcţie de ritmul circadian.

În acest context, decanul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, conf. dr. ing. Florin Domnița, a declarat că „Facultatea de Inginerie a Instalațiilor îşi continuă  proiectele de modernizare şi dezvoltare a laboratoarelor pe direcția de clădiri inteligente: Laboratorul de Instalații de Aer Condiționat, Laboratorul de Tehnică Sanitară, Laboratorul de Tehnologie a Instalațiilor, etc.  Dorim astfel, să le arătăm tinerilor că, într-adevăr, dinamica schimbărilor în domeniul ingineriei instalațiilor s-a accelerat în ultimii ani. Scopul acestor acțiuni este familiarizarea viitorilor absolvenți ai facultății noastre cu tehnologiile și echipamentele de ultimă generație, făcând mai ușoară integrarea lor pe piața muncii, în cadrul firmelor de proiectare și antreprenoriat. Viziunea noastră pe termen lung este integrarea noilor trenduri de profil, în procesul didactic.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu