Un grup de clujeni planifică o amplă „ștafetă” pe traseul Bruxelles – București. Aceștia își doresc să aducă steagul Uniunii Europene înapoi la Guvernul României

Comunitatea online Umbrela Anticorupție Cluj a inițiat de curând operațiunea „Aducem steagul înapoi!”. Concret, operațiunea constă într-o „ștafetă”, a cărei vedetă va fi steagul Uniunii Europene. Acesta va fi preluat de la un oficial al Parlamentului European, la Bruxelles, și va fi adus de românii care doresc să se implice, fie pe jos, fie cu mașina, fie cu alte mijloace de transport, în România, unde va fi depus la sediul Guvernului României. „Motorul” acestei acțiuni este faptul că, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului pentru investirea în funcție a Guvernului Dăncilă, steagul Uniunii Europene a lipsit, ceea ce înseamnă, în opinia organizatorilor acțiunii, că acesta este un semn clar a faptului că România se îndepărtează de U.E.

Organizatorii operațiunii explică rațiunile pentru care acest eveniment trebuie să aibă loc în cadrul evenimentului creat pe Facebook:

Context: Avem un nou guvern condus de Viorica Dancilă. Pentru prima dată de când țara noastră a devenit membră U.E., din fotografia de învestire a guvernului a lipsit steagul Uniunii Europene. Acest fapt ne-a pus serios pe gânduri.

Există două variante: Fie vorbim de ignoranță și neglijență (situație preferabilă), fie cu bună știință, fără subtilitate ni se transmite un semnal. Acela că România se îndepărtează de Uniunea Europeană, și implicit de valorile europene, fapt pe care îl considerăm inacceptabil. Nu vom elabora consecințele unei astfel de acțiuni, deoarece stă în puterea fiecăruia dintre noi să îi analizeze impactul.

În 6 februarie 2018, un grup de clujeni s-au hotărât să aducă steagul înapoi. Patru, cinci dintre aceștia vor pleca la Bruxelles, unde de pe treptele Parlamentului European le va fi înmânat un steag al Uniunii Europene de către un oficial. Îl vor lua și îl vor aduce cu mașina străbătând jumătate din Europa.

„Vom străbate pe jos München, Viena, Bratislava și Budapesta. O vom face îmbrăcați în costume naționale și însoțiți de cei ce vor să ni se alăture, chiar și pe distanțe scurte. Odată ajunși în țară, vom încerca cu ajutorul voluntarilor să ducem steagul până în București. Vom uza de toate mijloacele de transport: mașini,căruță, tractor, prin aer (parapanta, deltaplan sau un alt ultrausor) pe jos, cu trotineta, cu biciclete, cu motocicletele, cu trenul, călare sau cu caiacul. Pe tot parcursul călătoriei vor fi făcute transmisiuni live. Vom trece prin marile orașe ale României și ne-am bucura enorm ca pe traseu să ne întâlnim cu protestatarii din acele orașe, care sperăm să se alăture demersului nostru”, este mesajul clujenilor care se vor întoarce cu steagul acasă.

În final, la București, steagul acoperit cu semnăturile celor care l-au purtat, va fi dus la sediul Guvernului.

Deocamdată momentul startului sau alte detalii de traseu nu sunt cunoscute.

Vom reveni cu detalii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu