„Ultras”, nu protestatar

Foto: Dan Bodea

De la cele mai mari mișcări populare din România, și implicit și din Cluj, nu au lipsit oamenii obișnuiți să scandeze, să mărșăluiască și să cânte. Este vorba despre suporterii Universității Cluj. Alex G. are 36 de ani și nu a lipsit în ultimii ani de la niciun marș al suporterilor echipei de fotbal Universitatea. Nu a stat deoparte nici atunci când oamenii au ieșit în stradă protestând împotriva exploatării aurifere de la Roșia Montană.

Spune că nu este „protestatar de meserie”, dar ca român nu poate rămâne indiferent la „vânzarea” țării. „Am citit și eu prin ziare că noi suporterii lui <U> protestăm pentru orice, și oricând, dar nu este adevărat. Nu ieșim în stradă de dragul de a scanda, sau pentru că am căuta să facem scandal. Eu personal am ieșit atunci, în toamnă, în 2013, pentru că nu am fost de acord cu legea în favoarea proiectului de la Roșia Montana. Gold Corporation este o companie străină care nu are ce să caute în țara noastră. Resursele naturale ale țării noastre ne aparțin și consider că trebuie exploatate de noi românii. Asta este convingerea mea și nu mi-o va schimba nimeni. Noi și pe stadion am afișat în acea perioadă la toate meciurile un banner prin care ne-am arătat sprijinul celor care împărtășeau aceleași convingeri cu noi. Bunicul meu a muncit în mină și a murit bolnav tocmai pentru că nu erau condiții de lucru corespunzătoare, iar cei de la Gold Corporation voiau să continue exploatările miniere în condiții inumane”, își amintește fanul din peluza „Șepcile roșii”.

Marșul împotriva proiectului de la Roșia Montana nu a fost singura manifestație la care suporterii au ieșit în stradă. „Ultrașii” au putut fi remarcați cu ușurință și la manifestări politice. Se fac ușor remarcați tocmai pentru că poartă fulare peste față și șepcuțe cu cozoroc. „Nu încercăm să ne ascundem identitatea, este forma noastră de a personaliza grupul din care facem parte. Atunci când ceva este împotriva ideilor noastre este normal să ne exprimăm convingerile, dar nu vom accepta niciodată să ieșim în stradă pentru bani, adică să fim plătiți. Noi reprezentăm un club românesc, cu idealuri și convingeri sănătoase, iar atunci când ieșim în stradă o facem tocmai pentru a ne arătat susținerea pentru ceva în ce credem”, a adăugat Alex. În opinia suporterului, dacă galeriile s-ar unii ar reprezenta un vector de putere, dar nu toți fanii împărtășec aceleași idei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu