UDMR mai negociază doar cu Partidul Național Liberal

Csoma Botond
eepurl.com

Mizele post electorale apasă greu pe umerii partidelor care au câștigat locuri în Consiliul Local al Primăriei Municipiului Cluj Napoca și în Consiliul Județean Cluj. Uniunea Democrată a Maghiarilor din Transilvania (UDMR) este mai mult ca niciodată țelul celorlalte două partide care se luptă pentru majoritate, PNL și PSD. UDMR a oprit însă negocierile cu sociale-democrații, iar alianța cu PNL este ca și făcută.

UDMR a oprit orice negociere cu Partidul Social-Democrat, iar discuțiile mai continuă doar cu liberalii. Mizele sunt mari: plăcuțele bilingve, postul de viceprimar, dar și un rol cât mai important în Consiliul Județean sunt câteva dintre pretențiile pe care uniunea le are la Cluj.

„Mai negociem cu liberalii. Încă nu s-a semnat nimic dar cred că astăzi [n.r miercuri] sunt șanse mari să încheiem discuțiile. Dacă va fi cazul să semnăm un acord și să stabilim ceva, vom anunța. Negocierile cu PSD pot spune că sunt încheiate”, a declarat miercuri președintele UMDR Cluj, Csoma Botond.

Încă de săptămâna trecută, imediat după ce Biroul Electoral Central a prezentat numărătoarea finală a voturilor la alegerile locale, UDMR Cluj lua în calcul o alianță post-electorală cu filiala clujeană a Partidului Național Liberal pentru a realiza majorități în Consiliul Local al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, la Consiliul Județean Cluj dar și în mai multe comune din județ.

„Am discutat cu conducerea, însă de la nivel național nu s-a dat o anumită directivă generală. Fiecare filială decide în funcție de contextul local. La Cluj-Napoca avem discuții, dar cel mai probabil se va contura o alianță cu PNL. Nu există o decizie oficială, dar avem în vedere continuarea colaborării cu PNL, deoarece pentru noi și pentru comunitatea noastră funcția de viceprimar este foarte importantă. Avem această funcție de aproape 16 ani și nu putem renunța la ea. Am vorbit cu domnul Buda și vineri vom stabili. Alianța va fi valabilă și pentru Consiliul Județean, dar și pentru unele comune din județ cum este cazul comunei Aghireș, în care putem realiza o majoritate alături de liberali”, declara la acel moment președintele UDMR Cluj, Csoma Botond.

La Consiliul Local Cluj-Napoca, Partidul Național Liberal a obținut 17 mandate de consilieri, în timp ce Alianța Electorală PSD+ALDE și UDMR vor avea câte cinci reprezentanți în Consiliu. În ceea ce privește Consiliul Județean Cluj, pentru mandatul 2016-2020, PNL a obţinut 18 mandate, PSD 12 şi UDMR 7 mandate.

Postaţi un comentariu