UDMR Cluj și PPMT cer MAI explicații cu privire la incidentele de la Ziua Maghiarilor de pretutindeni

Bărbatul a primit un avertisment și a fost lăsat să participe în continuare la manifestație. Alte trei persoane nu au fost la fel de norocoase și au primit amenzi (Foto: Dan Bodea)

Președinții UDMR și Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania solicită vineri, prin intermediul unei petiții, un punct de vedere din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu privire la incidentele din 15 martie, când cu ocazia marșului prilejuit de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o persoană a primit avertisment și altre trei au fost amendate cu câte 500 de lei de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, pe motiv că organizatorii ar fi cerut acest lucru deoarece repsectivii bărbați aveau asupra lor steagurile neoficiale ale Transilvaniei.

Potrivit petiției semnate de Soós Sándor, președintele PPMT Cluj-Napoca și Csoma Botond, președinte UDMR Cluj, aceștia solicită punctul de vedere al Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu privire la incidentele din 15 martie. Atunci, trei persoane au primit amenzi contravenționale și o a patra, în persoana președintelui PPMT, a primit avertisment. Jandarmii au motivat sancțiunile explicând că organizatorul manifestației, UDMR, a solicitat ca persoanele care poartă steagurile neoficiale ale Transilvaniei să fie scoase din mulțime.

„Președintele PPMT Cluj, Soós Sándor, președintele PPMT filiala Cluj-Napoca, Fancsali Ernő și alți colegi de ai lor au participat la eveniment într-un mod pașnic, purtând steagul Transilvaniei, un steag ale cărui simboluri se regăsesc și în stema României. Jandarmii invocând solicitarea organizatorilor pentru înlăturarea persoanelor și a steagurilor, solicitare care a fost negată de către organizatori, au oprit, au legitimat și au dat amenzi și avertizări în baza legii 60 din 1991 art. 26, lit. f, creând astfel conflict între organizatori și participanți”, se arată în textul petiției.

Semnatarii petiției acuză faptul că acțiunea Jandarmeriei reprezintă o încălcare a unor drepturi constituționale și solicită clarificări cu privire la două probleme: „Comportamentul și măsurile luate de către jandarmi au fost oportune și legale?” și „Purtarea steagului Transilvaniei de către persoane care se simt reprezentați de către simbolurie acestuia este sau nu este legală?”.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu