UBB vrea un cămin nou în Campusul Hașdeu, activiștii de mediu se opun

Foto: Dan Bodea

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cea mai mare din țară, cu peste 40.000 de studenți, dorește să reamenajeze Campusul Hașdeu prin mansardarea unor cămine, II, III, IV și V, dar și construcția unuia nou, pentru a mai acoperi din cererea uriașă de locuri de cazare venită din partea studenților.

Căminul nou ar urma să fie construit pe un teren cu suprafața de 973 de metri pătrați, va acea 3 etaje și ar aduce 400 de locuri noi de cazare.

Rectorul UBB: Unde este mai natural să construim un cămin, dacă nu în campus?

Proiectul este susținut de Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai, care consideră că la ora actuală universitatea nu mai poate face față solicitărilor de cazare, fiind amintit și prețul uneori exorbitant al chiriilor practicate în municipiul Cluj-Napoca.

”Odată cu dezvoltarea Municipiului Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai atrage mii de studenți anual grație atât rezultatelor pe plan local, național și internațional, cât și paletei largi de programe de licență, de masterat și de doctorat. Acest lucru a dus, în ultimii ani, la o problemă serioasă privind capacitatea de cazare pe care universitatea o poate susține, deoarece o mare parte dintre solicitările pentru loc în căminele studențești nu mai poate fi îndeplinită, iar numărul aplicanților este în continuă creștere.

Prin prisma activității de cercetare și de dezvoltare a mediului comunitar clujean, se observă o pantă ascendentă și în ceea ce privește prețul imobilelor în care vor fi cazați viitorii și actualii studenți. Această situație împinge spre îmbunătățirea serviciilor de cazare și spre mărirea numărului de locuri în cadrul căminelor din Universitatea Babeș-Bolyai”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

”Construcția unui nou cămin în Campusul Hașdeu este o nevoie a studenților așteptată de ani de zile. Acest cămin ar contribui la dezvoltarea Universității prin atragerea de noi studenți la Cluj odată cu creșterea oportunităților de studiu pe care Universitatea Babeș-Bolyai le oferă. Dezvoltarea rapidă a Clujului a determinat o creștere excesivă a prețurilor chiriilor, astfel căminul ar rezolva o serie de probleme sociale cu care se confruntă studenții. Studenții reprezentanți se confruntă anual cu problema numărului mare de solicitări pentru locurile de cămin ale Universității, dintre care un număr destul de mare rămân nerezolvate din cauza lipsei spațiului suficient de cazare. În ceea ce privește protejarea mediului, studenții sunt parteneri ai platformei UBB Goes Green, anual contribuim la plantarea de arbori și la întreținerea spațiului verde pe care Universitatea Babeș-Bolyai îl deține”, afirmă și Ionuț Zbranca, prefectul studenților din Universitatea Babeș-Bolyai.

„Studenții sunt una din comunitățile care dezvoltă orașul, astfel că ei trebuie să aibă acces la facilități moderne și mai ieftine de cazare, într-un oraș tot mai scump. Altfel, avantajele competitive ale orașului și renumele de oraș academic sunt puse la risc. Și unde este mai natural să construiască UBB un cămin pentru studenți, dacă nu în campusul de cămine pentru studenți?

Este evident, că UBB, prima universitate din țară care a angajat un program oficial și formal UBB Goes Green, va face construcția și va amenaja împrejurimile acesteia luând în calcul cele mai avansate tehnologii verzi și de dezvoltare urbană modernă, în urma unui concurs public de proiecte, ai cărui termeni vor fi de asemenea dezbătuți public. UBB are deja această experiență, când construcția complexului AVALON (str. Republicii nr.37) a generat inițial suspiciuni similare legate de mediu/dezvoltare urbană, dar în final a devenit un model de construcție urbană în paradigma verde”, a declarat, pentru news.ubbcluj.ro, rectorul UBB, Daniel David.

Activiștii de mediu: ”Se dorește distrugerea spațiului verde”

Ca în orice proiect de acest gen, au apărut reacțiile activiștilor de mediu, care se opun construirii unui nou cămin studențesc în Campusul Hașdeu, arătând că acesta ar reduce suprafața spațiului verde din zonă.

„Se dorește construirea unui cămin de studenți și distrugerea spațiului verde din Campusul Hașdeu. Vă rugăm să ne sprijiniți prin luarea unei poziții civile, legale, decente, pentru a putea interveni în mod favorabil în cadrul acestui proiect de construire. Implicarea noastra civică rapidă ar putea conduce în mod favorabil la regândirea locației căminului în Planul Urbanistic Zonal din Campusul Hașdeu. Studentii vor să respire! Clujenii vor să rămână spațiile verzi!”, se arată în textul unei petiții a activiștilor de mediu, semnată până astăzi de peste două mii de persoane.

Replica celor de la UBB nu a întârziat să apară: ”Deoarece mai mulți activiști de mediu încearcă, prin diverse mijloace, să împiedice acest proiect, aducând ca argument tăierea mai multor arbori din Campusul Hașdeu, dorim să subliniem faptul că arborii aflați, actualmente, în arealul ales pentru construirea căminului în cauză vor fi replantați într-un alt loc al campusului.”

PUZ-ul, pe masa primăriei

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică, ”în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul de Hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal dezvoltare complex studențesc „Hașdeu”, str. B.P. Hașdeu nr. 11,23,25,45,53,69. (…) Se propune ameliorarea funcționalității și calității Complexului Studențesc prin etajarea Căminelor II, III, IV și V, realizarea unei construcții noi (cămin studențesc, clădire exponat), amenajare spațiu verde pentru odihnă, sport și recreere, amenajare circulații, reorganizare locuri de parcare”.

Consultarea publică a avut loc în perioada 31 decembrie 2020 – 14 ianuarie 2021, în acest interval persoanele interesate au putut trimite sesizările, observațiile și punctele de vedere referitoare la proiectul menționat. Proiectul de Hotărâre privind aprobarea PUZ dezvoltare complex studențesc „Hașdeu” va fi supus aprobării consilierilor locali în perioada următoare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu