UBB va fi gazda „Conferințelor Dilema Veche” în octombrie. Tema: “Despre dreptate și cum se împarte. Teorii, păreri, nevroze”

Foto: Dan Bodea

Între 19 și 21 octombrie 2021, vor avea loc la Cluj-Napoca “Conferințele Dilema veche”, organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche. “Conferințele Dilema veche” sunt un proiect itinerant, cu ediții în Arad, Timișoara și, pentru a doua oară, Cluj-Napoca. Gazdă va fi în acest an Universitatea Babeș-Bolyai.

Potrivit comunicatului transmis presei, tema ediției clujene a “Conferințelor Dilema veche” este “Despre dreptate și cum se împarte. Teorii, păreri, nevroze”.

“Dacă asculți atent zgomotul cacofonic al libertății noastre, constați imediat că societatea în care trăim este împătimită de dreptate. Tot românul cere dreptate! Atât de împătimită e lumea românească după dreptate, încât observăm lesne că ceea ce pare drept unuia, îi pare nedrept celuilalt. Dar această polarizare nu descurajează pe nimeni și fiecare continuă să caute, în felul său, dreptatea. Unii privesc după dreptate spre judecători și instituțiile judiciare, alții înalță ochii la Cer, alții cer Guvernului să implementeze politici ale justiției sociale, dar sunt și dintre cei care înțeleg că-și poți face dreptate doar cu mâna lor, după cum nu puțini sunt resemnați, crezând că dreptate nu se poate face nicicum.

Această ediție a Conferințelor Dilema veche convoacă în jurul temei dreptății specialiști din mai multe domenii: juriștii, desigur, vor avea un cuvânt important, dar vom asculta ce ne spun despre dreptate și psihologi, politologi, teologi, ba chiar și filologi.

Fără pretenția de a livra soluții definitive, această ediție a Conferințelor Dilema veche pune problema dreptății din mai multe unghiuri și speră să vă provoace să gîndiți mai departe, pe cont propriu. Acesta este, de altfel, spiritul revistei “Dilema veche”. Ce sperăm, doar, este să stimulăm trecerea lumii românești de la nevroză la părere și mai apoi la teorie, în privința dreptății”, transmite Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema veche.

Invitații confirmați ai celei de a doua ediții clujene a “Conferințelor Dilema veche” sunt: Justin Anghel, Ștefan Botezatu, Radu Catană, Daniel David, Ruxandra Ivan, Iulia Motoc, Adrian Papahagi, Ionuț Popa, Mihai Popa, Dan Popescu, Valeriu Stoica, Alin Tat. Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de obicei, Sever Voinescu.

Formatul evenimentului include conferințe, dezbateri și dialoguri publice, într-un format hibrid, cu prezența multora dintre invitați în Sala Club, dar și invitați cu care se va dialoga online.

Programul complet al Conferințelor va fi comunicat de organizatori în următoarele zile. Evenimentele vor fi transmise live pe canalul de Youtube Dilema veche și pe paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor. Publicul va avea acces la Sala Club a UBB pe bază de invitație și rezervare, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare la data programată a evenimentelor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu