UBB se extinde în Cluj Innovation Park printr-o investiție de peste 1.000.000 euro

Foto: Dan Bodea

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunță că se extinde în Cluj Innovation Park cu șase centre de cercetare-dezvoltare-inovare și un institut, printr-o investiție de peste 1.000.000 de euro.

„UBB își consolidează prezența academică în Cluj Innovation Park printr-o rețea de Huburi academice STAR-UBB. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se extinde în Cluj Innovation Park cu șase Centre de cercetare-dezvoltare-inovare și un Institut, printr-o investiție de peste 1.000.000 Euro. UBB este universitatea din țară cu cel mai complex și divers profil academic. Pentru ca acest profil să fie transformat într-un avantaj competitiv real, stimulându-se colaborările multi, inter și transdisciplinare, în anul 2020 s-au înființat, la nivel de universitate, șase Școli Academice/de Știință (https://news.ubbcluj.ro/ubb-se-organizeaza-in-scoli-academice/): (1) Școala de științe ale naturii și ale vieții; (2) Școala de inginerie/tehnologie; (3) Școala de sănătate; (4) Școala de științe sociale; (5) Școala de științe umaniste și arte şi (6) Școala de teologie. Pe de altă parte, Institutul de Studii Avansate în Știință și Tehnologie (Institutul STAR-UBB – http://starubb.institute.ubbcluj.ro/) este deja un institut de excelență cu tradiție al UBB, având rolul de a identifica, susține și dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv și de excelență la nivel național și internațional”, se arată într-un comunicat trimis, marți, de UBB.

Potrivit sursei citate, prin acest nou proiect de dezvoltare strategică, fiecare Școală academică/de știință din UBB va avea un Centru asociat, cu rol de hub integrativ și platformă de cooperare între unitățile academice cuprinse în fiecare Școală.

„(1) Centrul Virtual Labs, asociat Școlii Academice de Științele Naturii și ale Vieții; (2) Centrul Virtual & Practical Engineering, asociat Școlii Academice de Inginerie și Tehnologie; (3) Centrul eHealth/tHealth, asociat Școlii Academice de Sănătate; (4) Centrul Big Data & Machine Learning, asociat Școlii Academice de Științe Sociale; (5) Centrul Digital Arts & Humanities, asociat Școlii Academice de Științe Umaniste şi Arte; şi (6) Centrul Etics & Sacred Musics, asociat Școlii Academice de Teologie. Centrele vor forma o rețea academică (STAR-UBB-Network), coordonată de Institutul STAR-UBB, care se extinde astfel în Cluj Innovation Park”, se mai arată în comunicat.

Conform comunicatului, o parte din finanțarea acestei noi dezvoltări este asigurată prin proiectul „Rețeaua academică de cercetare de excelență STAR UBB”, proiect de dezvoltare instituțională și de finanțare a excelenței din cadrul Planului național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2015-2020. Proiectul a fost câștigat în cadrul competiției C.1.2 PFE-CDI 2021 din Programul „Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare” și are o valoare totală de 6.834.000 lei.

„Prin acest proiect din Cluj Innovation Park fiecare Școală academică din universitatea noastră va avea un Centru asociat, cu rol de Hub integrativ și platformă de cooperare, cele șase Centre beneficiind, la rândul lor, de un astfel de Hub în forma Institutului STAR-UBB. În acest fel se formează o rețea multinivelară (Unități academice în facultăți-Centre integrative la nivel de Școli-Institutul STAR-UBB) distribuită (în structurile/facultățile UBB), care poate susține cercetări și inovații socio-economice de vârf. Așa cum am spus, UBB rămâne cea mai puternică instituție academică în oraș și se va dezvolta aici, dar, în paralel, duce orașul dincolo de limitele actuale, acest proiect întărind prezența UBB în Cluj Innovation Park, dincolo de Centrul UBB de Industrii Creative deja existent acolo (https://news.ubbcluj.ro/centrul-ubb-de-industrii-creative-este-functional/), adăugându-se acum această structură integrativă și multinivelară în logica STEM+, pregătindu-se astfel dezvoltarea de anvergură InfoBionano4Health ca o nouă specializare a orașului, Transilvaniei și țarii (https://news.ubbcluj.ro/ubb-si-cluj-napoca-inca-un-pas-mare-spre-infobionano4health-noua-specializare-inteligenta-a-orasului-si-a-tarii/)”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Distribuie:

Postaţi un comentariu