Triumful perseverenţei. Democrații i-au acordat lui Joe Biden nominalizarea după care aleargă de 32 de ani

Fostul vicepreședinte Joseph R. Biden Jr., 77 de ani, a fost desemnat oficial marţi seara candidatul Partidului Democrat la preşedinţia Statelor Unite, la 32 de ani după prima sa încercare de a afla drumul spre Casa Albă.

Două campanii prezidențiale anterioare ale domnului Biden s-au încheiat fără succes. În 1998, Joe Biden s-a aflat printre favoriţii alegerilor primare din Partidul Democrat, dar a fost nevoit să se retragă după ce New York Times l-a acuzat de plagiat, după ce a folosit într-un discurs electoral expresiile unui laburist britanic. Scandalul stârnit a dezvăluit şi alte vagi acuzaţii de plagiat academic şi de exagerare a rezultatelor şcolare din timpul universităţii. La următoarea sa încercare, din 2008, domnul Biden nu a putut să le facă faţă lui Hillary Clinton şi lui Barack Obama, viitorul preşedinte al SUA.

După cum notează New York Times, de această dată, un aliat mediatic important al domnului Biden, când acesta a ales să nu candideze la funcția de președinte, în 2016, s-a presupus că visul său prezidenţial s-a încheiat. „Victoria actuală, mult așteptată de domnul Biden, este un triumf al rezistenței personale și politice, reprezentând – până acum – vârful unei cariere lente a unui bărbat care a intrat în Senat în 1972, la 30 de ani, ca un tată singur, îndurerat. Niciun alt candidat la președinție în vremurile moderne nu a îndurat un interval atât de lung între asumarea unei prime funcții majore și nominalizarea la președinție”, scrie publicaţia în ediţia de miercuri.

La data când domnul Biden a candidat pentru prima oară pentru Casa Albă, cel mai tânăr vorbitor la Convenţia Democrată, reprezentanta Congresului, Alexandria Ocasio-Cortez, nu se născuse încă, un indiciu al prăpastiei generaţionale existente în Partidul Democrat.

Rezilienţa a fost atuul domnului Biden în actualele alegeri primare pentru Casa Albă, unde a debutat dezamăgitor. Deşi sceptici iniţial, alegătorii democraţi au procedat prin elminare şi s-au oprit, în cele din urmă, la un candidat de centru în ideea că acesta va unifica partidul şi va fi mai bine poziţionat ideologic împotriva preşedintelui Trump decât la fel de vârstnicul senator progresist Bernie Sanders.

Cu toate că sondajele îl prezintă favorit în alegerile prezidenţiale din noiembrie, domnul Biden se pregăteşte să facă faţă unui candidat republican imprevizibil. Candidatul democrat a fost omagiat marţi seara şi de personalităţi cu greutate simbolică din tabăra adversă. Generalul Colin Powell, fost secretar de stat în administrația George W. Bush, a transmis la convenţie un mesaj de susținere pentru domnul Biden. Și Cindy McCain, văduva senatorului John McCain, a apărut într-un videoclip vorbind despre relația domnului Biden cu soțul ei, erou de război, fost candidat prezidenţial şi o legendă în Partidul Republican.

A doua seară a Convenției Naționale Democratice a cuprins teme de securitate națională, responsabilitate prezidențială și continuitate între liderii din trecutul și viitorul partidului. Desfăşurată în spaţiul virtual, convenţia a luat, potrivit New York Times, „forma unui spectacol de varietăți politice”. Având-o ca amfitrion pe actrița Tracee Ellis Ross, programul a fost alcătuit din omagii aduse candidatului, mărturii personale ale activiștilor și alegătorilor și „diverse forme de muzică și divertisment”.

Delegații partidului au fost împrăștiați pe poduri, plaje și instituţii de stat din 57 de state și teritorii, într-un spectacol online care a marcat primul vot național virtual, scrie Washington Post. Domnul Biden a atins pragul necesar nominalizării, 1.991 de voturi, în jurul orei 10.20 p.m., Eastern Time, când delegația din statul său de origine i-a transmis toate cele 32 de voturi. Atunci când nominalizarea sa a devenit oficială, Joe Biden se afla alături de soţia Jill şi de nepoţii săi într-o sală de clasă a unei şcoli din Delaware. „Vă mulțumesc din inimă. Vă multumesc tuturor. Înseamnă lumea pentru mine și familia mea. Ne vedem joi (ultima zi a convenţiei, când va ţine discursul de acceptare, n.r.)”, a spus domnul Biden, vorbind în faţa unei camere de filmare. „Mulțumesc. Mulțumesc. Mulțumesc”.

Şi preşedintele Donald Trump a fost nevoit să suspende o primă încercare de a organiza convenţia republicană în format clasic, sfidând pandemia de coronavirus. Până la urmă, convenţia republicană va avea o desfăşurare hibridă, atât în persoană, cât şi online, iar domnul Trump va rosti discursul de acceptare săptămâna viitoare, la Casa Albă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu