Toamna în care se aprind luminile în orașul de sub pământ GALERIE FOTO

E duminică și o căldură văratică a aprins pomii din cimitir, galbeni ca lumânările. Toată ziua au intrat oameni cu flori pe porțile cimitirului, „flux continuu, mai mulți decât în alți ani”, confirmă portarul. „Poate și datorită vremii, că a fost tare frumos”, explică el.

Luni, în 1 noiembrie e „Luminația”, sărbătoarea morților, prilej de o ultimă vizită la cei adăpostiți sub deal, înainte de venirea iernii. Tineri, bătrâni, și foarte mulți copii au umplut cimitirul inundat de soare. Trebăluiesc fiecare la mormintele rudelor, prietenilor. Câte un buchet stingher ajunge și la vreo personalitate aproape uitată.

Pe sub copaci se întinde o grădină de flori și lumânări, e forfotă, și-n aer plutește o atmosferă de sărbătoare. Ilona se odihnește pe bordura de beton a unui hotar de mormânt. A fost în cimitirul de sus, unde are multe morminte și a obosit. „De doi ani de când cu boala asta n-am prea mai ieșit din casă și acum obosesc repede. Sunt vaccinată, dar așa m-a sfătuit medicul să mă feresc. Eu am o vârstă și am lucrat în mediul toxic, nu mai sunt foarte rezistentă. L-am ascultat.”

Nu, nu a avut morți în familie din această pandemie, dar „cum să nu te doară chiar dacă nu îi cunoști, nu e păcat, nu e dureros să vezi cum mor atâția oameni? Am atâția ani dar niciodată n-am mai trăit așa ceva!”, explică ea tristețea și îngrijorarea acestor vremuri.    

Florin își însoțește mama și bunicul, stă pe băncuță și îi așteaptă să pornească. Pe bunic îl iscodește în legătură cu un străbunic. „Îi plăcea pălinca?” și râde. Bunicul îmi explică de ce l-a adus și pe Florin la cimitir: „Să vadă unde o să ne aducă și pe noi! Trebuie să știe, să învețe drumul!”

„Dacă nu-i aducem acum, când sunt mici”, îl completează altcineva, însoțit de o fetiță, „atunci cum or veni mai târziu? Cum or ști să ne găsească?”

Aleile sunt pline de oameni cu sacoșe și ghivece, cu apă, cu mături. Pare că un desant stătea pregătit să însuflețească orașul de dedesubt, într-o zi frumoasă de toamnă. „Altă dată nu veneau atât de mulți oameni la cimitir din cauza frigului”, spune mama lui Florin. „Erau ani în care ningea și sufla vântul că nu puteam aprinde o lumânare! Dar anul acesta e o bucurie să venim. Îi vizităm pe ei, ne revedem noi, e un loc de întâlnire pe care e bine să nu-l ratăm.”

Aproape totul este din abundență în cimitirul central al orașului, pregătit de Luminație. Din păcate chiar și gunoiul, revărsat mormane pe lângă monumentele funerare e prea mult.

Luminația în Cimitirul Central din Cluj-Napoca

Distribuie:

Postaţi un comentariu