TIFF își turează motoarele la maxim. Câteva noutăți pe care le aduce ediția aniversară: Întâlnirea cu “băiatul rău” al baletului mondial și record de filme românești

Foto: Chris Nemes/Bonțida, proiecție Mandy

Ediția aniversară a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea în acest an o Gală de deschidere specială, în 23 iulie, dar vine și cu multe alte noutăți.

Pentru prima dată în istoria TIFF, filmul din deschidere, “Dineu cu vecinii de sus”, va putea fi urmărit, în paralel, în 19 localități din zona Ardealului, dar și la Iași, la Amfiteatrul Palas, respectiv pe marile ecrane din cinematografe, cât și în Biserica Fortificată din Criț (Brașov), sau în Parcul Poligon din Florești, la Teatrul de Vară din Târgu Mureș, sau la Amfiteatrul din Cetate la Oradea.

În acest an, TIFF (23 iulie – 1 august 2021) aniversează 20 de ediții și se va desfășura în peste 14 locații din oraș, inclusiv în comuna clujeană Florești.

„Băiatul rău al baletului mondial”

Starul internațional Sergei Polunin considerat cel mai talentat dansator al generației sale, vine pentru prima dată în România, ca invitat special. Admiratorii săi vor avea ocazia să-l întâlnească joi, 29 iulie, de la ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bonțida, în cadrul unui eveniment special: Sergei Polunin Up, Close and Personal. Cu o zi înainte, pe 28 iulie, de la 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, celebrul dansator va discuta cu publicul după proiecția documentarului Dancer (r. Steven Cantor), o incursiune emoționantă în viața sa controversată.

A dansat pe scena Teatrului Balșoi din Moscova, la Scala din Milano, Teatrul Stanislavski, Opera Națională din Paris, iar în prezent este invitat permanent al The Bavarian State Ballet din Munchen și călătorește în jurul lumii cu spectacolele produse de Polunin Ink, compania de dans pe care a fondat-o. În 2019, a dansat alături de balerina Alina Cojocaru în Romeo și Julieta. Cea mai populară apariție a sa este cea din videoclipul în care dansează pe melodia lui Hozier „Take Me to Church”, regizat de David LaChapelle, care a devenit viral și a adunat peste 29 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Take Me to Church – Sergei Polunin

În conformitate cu reglementările în vigoare și luând în considerare numărul de locuri la evenimentul din 29 iulie, de la Castelul Bánffy din Bonțida, va fi permis doar accesul persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, a celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea începerii evenimentului si al persoanelor care prezintă rezultatul negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înaintea începerii evenimentului. Documentele necesare pentru acces sunt: adeverința de vaccinare sau care certifică rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen (pe hârtie sau pe telefon) și un act de identitate.

Record de filme românești

“Mă bucur că vom putea face un TIFF mare, față de cel de anul trecut. Vom avea foarte multe filme și secțiuni. Lucrăm la program în aceste zile. Pandemia a dat peste cap totul și anul acesta vom avea un record de filme românești. Vor fi proiecții ale filmelor prezente la Festivalul de la Cannes în acest an, inclusiv ultimul film al lui Radu Muntean, “Întregalde”,  Vorbim de un cinema românesc deschis publicului, deschis boxoffice-ului.

V-aș recomanda filmul lui Octavian Strunilă, un film de debut care se numește “Complet necunoscuți”, varianta românească a filmului “Perfetti Sconosciuti”, de Paolo Genovese, care e generat remake-uri în 20 de țări. Este un film fenomen. Tot la TIFF se va vedea în premieră mondială documentarul Oanei Giurgiu, “Spioni de ocazie”, un documentar foarte special legat de istoria Clujului din anii 40’.

Aș mai recomanda filmul lui Daniel Sandu, unul din cineștii tineri, Tata mută munții, un film de aventuri foarte intens. Nu în ultimul rând amintesc filmul Prisoners of the Ghostland, cu Nicholas Cage, în regia lui Sion Sono”, a precizat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, la conferința de presă de joi.

Tot în premieră, va fi proiectat la TIFF documentarul “România sălbatică”, un film realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache.

În acest an, față de ediția anterioară, vor fi proiectate filme și în sălile de cinematograf din Cluj și vor fi păstrate câteva din locațiile în aer liber apreciate de public, printre ele spațiul de la USAMV sau curtea UBB. O noutate o reprezintă și amenajarea Parcului Poligon din comuna Florești ca spațiu de proiecții și activități de familie.

Foto: Dan Bodea

O secțiune nouă dedicată serialelor

“TIFF va aduce inclusiv filme premiate la Berlin în acest an, filme premiate anul trecut la San Sebastián, documentare despre muzică, inclusiv un documentar energic despre cariera celebrei cântărețe Tina Turner. Vor exista și filme despre fotbal, mai exact despre latura controversată a fotbalului. De asemenea, pe partea de retrospective îl vom celebra pe unul dintre cei mai importanți cineaști ai noului val francez și vom avea în premieră o secțiune nouă dedicată serialelor, așa cum au și alte festivaluri. Seriale care nu sunt neapărat promovate de platformele de streaming, dar care sunt de calitate”, a mai spus Mihai Chirilov.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a precizat că echipa TIFF este în discuție cu alte nume mari ale cinematografiei și în perioada următoare vor fi anunțați și alți invitați ai festivalului. Premiul de Excelență va fi acordat în acest an regizorului Nae Caranfil, un cineast iubit de publicul TIFF.

„Sperăm să putem acorda un premiu pentru întreaga activitate și unei personalități străine, dar toate la timpul lor”, a declarat Tudor Giurgiu.

În ceea ce privește restricțiile cauzate de pandemia de coronavirus, organizatorii au precizat că echipa se află în discuție cu autoritățile și cu ochii pe situația epidemiologică. În sălile de cinema, accesul va fi permis doar cu mască de protecție, după triajul epidemiologic, însă pentru unele proiecții accesul va fi permis exclusiv doar persoanelor vaccinate sau testate.

„Având în vedere că am fost primii care au organizat o ediție TIFF în pandemie, atât în România, cât și în Europa, totul a fost atipic anul trecut. Sentimentul a fost unul de apreciere și bucurie că am reușit acest lucru alături de autorități și de public. Anul acesta, reintrarea în sălile de cinema reprezintă un semnal puternic de reîntoarcere la normalitate”, a precizat Cristian Hordilă, manager TIFF.

Distribuie:

Postaţi un comentariu