Tabără pentru un stil de viaţă sănătos pentru cei mici

O vacanţă specială, cu kinetoterapie de grup, gătit sănătos, ateliere, experimente, botanică şi biologie, comunicare şi jurnalism. Este propunerea cu care vine pentru vacanţa intersemestrială a celor mici, între 5 şi 9 februarie, ZEM Kids Camp. În cadrul taberei sunt organizate stagii de pregătire pentru un stil de viaţă sănătos, la care pot participa copiii cu vârste între 5-10 ani din Cluj-Napoca.

“În Belgia, Olanda și probabil în multe alte țări, stagiile practice pentru copii sunt parte din procesul lor de învățare; de aici ideea ZEM KIDS CAMP 2018, organizat nu neapărat ca tabără, ci ca stagii de pregătire pentru un stil de viață sănătos. Alimentația tinde să devină un subiect tot mai important în societatea de azi; studii recente arătând, spre exemplu, legătura dintre autism și alimentația cu gluten, în timp ce legătura între excesul de dulciuri și diabet este demult cunoscută. Odată cu începerea clasei 0 (în jurul vârstei de 5 ani), copiii ies oarecum de sub supravegherea directă a părinților și sunt expuși tentației gustărilor și mâncării nesănătoase, tip fast-food, sucuri acidulate etc. Deci aici, la acest prag de vârstă, considerăm critic să începem educarea copiilor în favoarea recunoașterii, aprecierii și consumului alimentelor sănătoase, cu valoare nutrițională și care să îi ajute să crească ca adulți sănătoși”, spune organizatorul taberei, Lia Valendorfean.

Copiii vor participa la activităţi diverse câte cinci ore pe zi, iar tabăra este organizată la sediul centrului de terapii complementare ZEM Center din strada C. Brâncuși nr 53, Cluj-Napoca. Sunt programate câte 4 tematici pe zi, alternativ în zilele săptămânii; tematicile fiind predate în capitole diferite, ele nu se vor repeta. Programul poate suferi mici modificări, în funcție de interesul participanților.

Mişcare şi curs de gătit

„Stilul de viață sănătos nu se rezumă la nutriție, el include mișcarea, întoarcerea spre sine, respectul pentru natură, refolosirea și reciclarea și de ce nu…abilitatea de a comunica mai departe toate aceste lucruri. De aici diversitatea tematicilor abordate în cadrul ZEM KIDS CAMP 2018. Cristiana Prunean, kinetoterapeut și terapeut Bowen la ZEM Center va face cu cei mici exerciții de kinetoterapie menite să ajute la postura corectă a spatelui; Ioana Somi, magiciana de la Sânziana Daruri Naturale îi va ajuta să aleagă plantele perfecte din care să obţină uleiul aromatic personalizat, cu ajutorul unei prese, iar Geanina Silaghi, owner la Ronna Art îi va ghida în confecţionarea de mici obiecte (între care şi îndrăgitele mărţişoare!) prin metoda împâslirii lânii”, explică Lia Valendorfean.

Pentru că un stil de viaţă sănătos presupune o alimentaţie cât mai corectă, nu e niciodată prea devreme să îi înveţi pe copii ce înseamnă să mânânci sănătos. “Unul din cele mai aşteptate momente, de către copii, invitaţi şi gazde deopotrivă, este cursul de gătit sănătos al Mihaelei Mureşan, consilier în psihologia sănătăţii şi tehnicianul nutriţionist al taberei. Mihaela îi va ispiti pe copii să aleagă şi să îmbine ingredientele pentru a obţine gustări sănătoase, dulci şi sărate, gen sandwich cu legume tăiate în forme de inimioare, steluţe etc”, spune organizatparea stagiilor.

Experimente şi surprize

Cei mici mai pot participa şi la stagii mai “ştiinţifice”, susţinute de profesoara de biologie Cristina Bojan. Aceasta va căuta să le descopere copiilor unele din tainele corpului uman, respectiv de ce şi cum se întâmplă procesele din corpul nostru şi să cunoaştem lumea, dar şi unele din tainele naturii, de ce şi cum se întâmplă procesele din natură.

Din programul celor cinci zile de tabără nu putea lipsi surprizele, cum este Minu Busy Box – care deschide cutia experimentelor Ancăi Munteanu, owner la E-Minu, dar şi joaca de-a micul reporter pusă în scena de Lia Valendorfean, fost jurnalist, owner la ZEM Center şi iniţiatoarea acestui program de stagii pentru cei mici.

Aproape toate doamnele care se vor ocupa de educaţia copiilor în aceste zile de tabără sunt membre ale comunităţii Mamprenoare.

“Toate stagiile ZEM KIDS CAMP vor fi predate prin joacă și practică. Beneficiile pentru copii sunt importante: deprinderi pentru un stil de viață sănătos; (re)echilibrare fizică și emoțională; mici suveniruri pentru acasă și un program zilnic în intervalul orar școlar, ceea ce ajută părinții să se organizeze mai bine pe perioada vacanței”, subliniază Lia Valendorfean.

Stagiile de pregătire vor avea loc în fiecare zi de vacanţă în intervalul 8-13. La ora 10, copiilor li se va oferi o gustare sănătoasă. Preţul este de 60 lei pe zi sau 100 lei pentru doi copii frați/surori. Înscrierea se poate face pe toată săptămâna sau pe zile. Locurile sunt limitate la două grupe de câte 12 copii (5-7 ani şi 8-10 ani), înscrierea este necesară completând un formular care poate fi găsit pe pagina de facebook a evenimentului.

Postaţi un comentariu