Sute de clujeni au trecut pragul Muzeului Farmaciei în ziua inaugurării

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca a fost redeschis, luni, publicului, după o pauză de cinci ani, timp în care au fost realizate lucrări de reabilitare.
Sute de clujeni au stat, luni seara, la coadă pentru a putea vizita muzeul, imediat după re-inaugurare.

Muzeul Farmaciei, situat în emblematica Casă Hintz din Cluj-Napoca, adăpostește o colecție impresionantă de peste 7000 de obiecte autentice. Aceste artefacte, ce cuprind de la aparatură medicală veche la recipiente diverse și manuscrise valoroase, spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania.
Vizitatorii pot explora galeriile muzeului, unde pot admira atât aparatura medicală veche, cât și alte artefacte prețioase, ce reflectă evoluția atitudinilor față de sănătate și boală de-a lungul secolelor. Muzeul oferă o varietate de modalități de explorare, inclusiv audioghiduri gratuite (în română și engleză), broșuri informative (disponibile în trei limbi) și ghidajul specializat al unui muzeograf.

„Muzeul Farmaciei, cu o misiune profundă de cercetare și prezentare a istoriei sănătății și bolii în Transilvania, păstrează și valorifică un patrimoniu specializat și rar. Acest patrimoniu include peste 7000 de bunuri legate de istoria farmaciei și peste 200 de piese de aparatură medicală veche, făcând din acest muzeu unul reprezentativ pentru Cluj-Napoca, un important fost centru medical și farmaceutic al României.”, a declarat Dr. Felix Marcu, Managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

Istoricul locației, Casa Hintz, este în sine fascinant. Prima farmacie publică din Cluj a fost deschisă în jurul anului 1550, iar locația actuală a Muzeului Farmaciei a fost casa Farmaciei Mauksch-Hintz timp de aproape 200 de ani. Recent renovată, clădirea este un monument istoric ce relevă un mozaic arhitectural unic, de la ruine romane la fundații medievale și reamenajări ulterioare.

„Structura internă a farmaciei și rolul fiecărei încăperi pot fi reconstituite. Inițial, officina, adică magazinul farmaciei, se afla într-o sală decorată cu picturi baroce, ulterior fiind mutată în sala orientată către piață. Fosta officina a fost convertită în birou, devenind astfel centrul administrativ al afacerii. La nivelul parterului, farmacia dispunea de un laborator și o cameră de depozitare, accesibile exclusiv farmaciștilor și asistenților lor. Subsolul era folosit pentru stocarea lichidelor și a substanțelor sensibile la variații de temperatură, în timp ce podul servea la uscarea plantelor medicinale. În ceea ce privește spațiul de locuit, familia deținătorilor farmaciei rezida la etaj, ocupând cel mai prestigios apartament, orientat spre piață.” descrie Ana Gruia, muzeograf în cadrul Muzeului Farmaciei.

Programul normal de vizitare va fi de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00, cu ultima intrare la ora 17:30. Costul biletului este de 30 de lei pentru adulți și 7.5 lei pentru elevi și studenți, biletele fiind disponibile la intrarea în muzeu, la adresa Piața Unirii nr. 28.
Fotografierea este permisă în muzeu, cu anumite restricții menționate în regulamentul de vizitare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu