FOTO | Super Luna de la Cluj

Foto: Dan Bodea

O copie fidelă a Lunii se află expusă până pe 14 decembrie în mijlocul Bisericii Piariste (str. Universității) din Cluj-Napoca. Super Luna are un diametru de 7 metri și redă exact imaginea satelitului Terrei, imaginile folosite în realizarea ei fiind preluate de la NASA.

Museum of the Moon, cum se numește de fapt, este o instalație luminoasă care face parte din proiectul Lights On dezvoltat de Fundația Daisler. Alături de alte opere de artă luminoase, proiectul își propune să schimbe modul în care lumina e utilizată și să-i dea și valoare artistică, pe lângă utilitatea ei.

Foto: Dan Bodea

Luna uriașă este găzduită de o biserică pentru că vremea schimbătoare din această perioadă nu ar fi permis instalarea ei într-un spațiu liber, dar montarea ei într-un spațiu ca acesta poate avea și o altă semnificație. După cum spun reprezentanții Bisericii, aduce o invitație tuturor celor care vin să vadă Luna de a privi „în Sus”.

„Ne bucură tare mult deschiderea pe care Biserica Catolică a arătat-o vizavi de acest proiect cultural, arătând că Biserică reprezintă încă o dată un loc de întâlnire între oameni care au diverse preocupări, de data aceasta aduși împreună prin latura artistică”, a adăugat Andi Daisler, directorul Lights On.

Globul uriaș ce redă imaginea lunii este alcătuit dintr-un schelet metalic pe care este așezat un material textil pe care au fost imprimate imaginile surprinse de sateliți. Luna luminoasă este realizată la scara de 1:500.000 față de Luna reală, astfel că dacă am dori să ridicăm la această scară și dimensiunile Clujului l-am putea pune pe aproximativ 3 cm din instalație.

Foto: Dan Bodea

Fața pe care vizitatorii instalației o văd când intră în Biserică e „partea întunecată” a lunii, partea care nu se vede în mod normal de pe Pământ și care a fost fotografiată pentru prima dată în anii ’70 de către niște sateliți rusești. Zilele următoare luna va fi întoarsă, astfel că va putea fi observată mai bine și partea cunoscută a ei.

„Sosia” lunii a fost expusă în diverse locuri din lume tot în biserici, în centre comerciale, în parcuri sau deasupra unor piscine în care oamenii înotau. Fascinația pe care această lucrare a exercitat-o asupra celor care au văzut-o a fost uriașă. Așa se face că la un moment dat, la finalul unei expoziții, o fetiță l-a întrebat pe autorul instalației dacă va pune luna înapoi pe cer.

Artistul care a facut posibilă realizarea lucrarea este din Marea Britanie și se numește Luke Jerram. Este pentru prima dată în România și se bucură că a reușit să aducă Museum of the Moon la Cluj, România fiind cea mai estică țară din Europa în care Luna a ajuns vreodată.

Foto: Dan Bodea

Simultan cu lucrarea din Biserica Piaristă mai există expuse în lume alte patru „luni” luminoase: una în Australia, una în Finlanda, una în Anglia, la Catedrala de la Doncaster și una în America.

Cei care au reușit să vadă Luna chiar în prima seară a expoziției au fost foarte încântați de ce au văzut, au făcut numeroase poze și au dat de știre și prietenilor să meargă să o vadă.

„E foarte frumos realizată și mi se pare o idee super originală de a o expune în Biserică. Am aflat de eveniment de pe facebook, dar nu mă așteptam să arate așa bine. De cum am intrat pe ușă am rămas șocat și de mărimea ei și de acuratețea redării craterelor”, a spus Mihai, unul dintre vizitatorii expoziției.

Luna uriașă poate fi văzută în fiecare zi în Biserica Piaristă, până pe 14 decembrie, atât ca instalație individuală, cât și ca parte din tururile ghidate organizate de Lights On și Cluj Guided Tours, în fiecare seară de la ora 18:00.

0002W0A7510 0002W0A7508 0002W0A7503 0002W0A7466 0002W0A7455 luna 1
<
>
Foto: Dan Bodea
Distribuie:

Postaţi un comentariu