Sturm und Drang în politica românească. Buturuga ALDE a răsturnat tot carul PSD?

 

Ieșirea de la guvernare a ALDE a aruncat guvernul Dăncilă, dar și echilibrul balanțelor politice, în aer. Premierul Viorica Dăncilă și partidul său par dispuși să reziste puternic pe meterezele instituțiilor politice ocupate, în timp ce oponenții lor rulează scenarii de acțiune și strâng alianțe și coaliții. Președintele Klaus Iohannis respinge toate propunerile de remaniere și trimite guvernul spre reconfirmare în parlament.

Imediat după anunțul făcut de Călin Popescu Tăriceanu referitor la ieșirea partidului său de la guvernare, Viorica Dăncilă a declarat că „există zilele acestea o serie întreagă de nemulţumiri, de scenarii, toate apărute pe fondul unui dezechilibru de moment pe care ieşirea ALDE de la guvernare l-a creat. Vreau să ofer tuturor garanţia că Guvernul îşi va face treaba în continuare, vom asigura o guvernare competentă până la capăt. Să nu aibă nimeni vreo urmă de îndoială. Noi nu ne jucăm şi nu facem un du-te-vino cu Guvernul şi cu stabilitatea ţării, în funcţie de cum ne convine electoral. Principala mea preocupare este buna funcţionare a instituţiilor statului, care înseamnă stabilitate şi echilibru în societate“, lăsând să se înțeleagă că va lupta pentru păstrarea mandatului său și a poziției actuale a PSD.

Ieșind de la guvernare, mai toți miniștrii ALDE și-au dat demisia din guvernul Dăncilă, cu o singură excepție, Ramona Mănescu, ministrul afacerilor externe, care și-a păstrat funcția, dar a demisionat din ALDE. „Eu am înţeles poziţia ALDE, o respect şi sigur că fiecare îşi alege calea, dar în momentul acesta, pentru România, să dea semnale că este inconsistentă şi inconsecventă şi la nivel exterior, cred că este un lucru rău şi eu îmi asum să rămân în continuare, măcar până când se clarifică situaţia şi măcar până când reuşesc să avansez discuţiile pe care le am cu oficialii europeni şi cu alţi miniştri de Externe din Uniunea Europeană, pentru că suntem într-un moment în care pentru România trebuie să fie luate nişte decizii care ne vor afecta pe următorii cinci ani. Eu, ca o persoană responsabilă care a fost în mecanismul acesta european, ştiu ce înseamnă lucrul acesta, îmi asum să pierd eu, politic, la nivel intern, dacă aşa se pune problema, dar să nu piardă România pe termen lung“, a declarat Mănescu pentru Digi 24.

În locul celor trei miniștrii demisionari, premierul a trimis președintelui Klaus Iohannis alte trei propuneri de miniştri interimari la Energie – ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la Mediu – ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi la Relaţia cu Parlamentul – ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat şi comerţ, Radu Oprea.

Pro România + ALDE = Alianță strategică

Mai interesant decât divorțul răsunător dintre PSD și ALDE este noul pact politic dintre Pro România și ALDE. Pentru încheierea acestei alianțe, Călin Popescu Tăriceanu a renunțat la funcția de președinte al Senatului României și a acceptat coordonarea acțiunilor celor două grupuri parlamentare (ALDE și Pro România), chiar dacă deocamdată acestea vor continua să acționeze și separat.

Am discutat acest lucru cei din Pro România, în special cu Victor Ponta. Nu sunt luate decizii în acest sens dar aşa planificăm. Vom acţiona coordonat la nivelul celor două Camere ale Parlamentului. Iniţial am vrut să facem grup parlamentar comun, însă experienţa ne învaţă că e mai avantajos să funcţionăm ca două grupuri decât ca unul singur. În schimb la Senat se vor alătura câţiva senatori membri ai Pro România. Pe viitor, având în vedere scandenţele de anul viitor, o acţiune politică împreună, dar nu am hotărât nimic în acest sens. Dar această intenţie există “, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Prima măsură comună a acestei noi alianțe este tocmai susținerea comună a candidaturii lui Mircea Diaconu la funcția de președinte al României, dar și un vot pentru în cazul în care se va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.

Unul dintre marii câștigători ai acestor turbulențe politice este chiar liderul Pro România, Victor Ponta. Acesta se declară optimist în legătură cu noua alianță, afirmând și că exista posibilitatea formării unui nou guvern majoritar în termen de 2-3 săptămâni, care să guverneze până la viitoarele alegeri parlamentare. În ceea ce privește o posibilă fuziune cu ALDE, Ponta a spus că se plănuiește acest lucru, însă deocamdată vor rămâne grupuri separate la Camera Deputaților, iar la Senat Pro România se va înscrie în grupul ALDE.

Într-un comunicat de presă trimis miercuri de ALDE se anunță că „Alianţa Liberalilor şi Democraţilor a încheiat astăzi cu Pro România protocolul de constituire a unei Alianţe electorale în vederea susţinerii candidatului Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019. Norica Nicolai, preşedintele Consiliului National al ALDE, şi Sorin Cîmpeanu, prim-vicepreşedintele Pro România, au fost desemnaţi copreşedinţi ai Alianţei electorale. Prin protocolul încheiat de cele două părţi se precizează că la nivel judeţean vor fi stabilite grupuri de sprijin pentru candidatul Mircea Diaconu. Protocolul pentru constituirea Alianţei electorale a fost semnat de preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Pro România, Victor Ponta. Documentul va fi depus la Biroul Electoral Central“.

USR+ vrea demisia premierului și alegeri anticipate

Conform declarațiilor făcute de candidatul la prezidențiale din partea USR+, Dan Barna, acesta solicită „preşedintelui Iohannis să-i ceară doamnei Dăncilă demisia şi, mai ales, să declare public şi explicit, în perspectiva demisiei doamnei Dăncilă, care nu mai are sprijin parlamentar, că nu va mai acorda încă o şansă PSD. Lucrul acesta nu mai poate continua. Fiecare zi în care guvernarea PSD este la guvernare vedem că eliberează infractori periculoşi şi România face un pas înapoi cu fiecare moment“, a afirmat Dan Barna susținând și că singura ieșire din acest blocaj politic ar fi alegerile anticipate și depunerea cât mai rapidă a unei moțiuni de cenzură.

Președintele Iohannis l-a luat pe NU în brațe

Situația de criză nu l-a lăsat indiferent nici pe președintele țării, acesta declarând că respinge remanierile propuse de premierul Dăncilă și a îndemnat guvernul să solicite procedura de reconfirmare în Parlamentul României.

Conform spuselor Președintelui României, „Degringolada de la nivelul guvernării confirmă disprețul pe care PSD și ALDE continuă să-l arate față de români. PSD și ALDE, prin comportamentul lor toxic din ultimii ani, au arătat clar că se consideră mai presus de interesele cetățeanului. Nu ar trebui să fie nicio surpriză pentru nimeni. E doar rezultatul firesc a doi ani de guvernare haotică. La alegerile europarlamentare din 26 mai, românii au trimis lui PSD și ALDE un mesaj clar pe care aceștia se fac că nu îl înțeleg. Un astfel de vot ar fi trebuit să determine demisia guvernului. Când 6,4 de milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit, nu îți mai rămâne nimic de făcut decât să îți dai demisia. Un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămână. România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira prin deciziile mele susținerea acestui guvern. Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini sunt pur și simplu ridicole. Nu mai păcălesc pe nimeni, fiindcă sunt vinovați și au participat la dezastrul actual prin guvernarea împreună cu PSD.

Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern și nu doar pentru că propunerile pe care le-am primit sunt inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier. Nu voi tolera să fie ignorat votul din 26 mai. PSD și ALDE sunt vinovate de dezastrul actual. Nu voi tolera propuneri care sunt împotriva valorilor democratice. Resping propunerea pentru Ministerul Justiției și Ministerul Educației. Resping și propunerea pentru postul de vicepremier. Nu pot accepta propuneri contrare direcției pro-europene. România are nevoie de o schimbare autentică și profundă pentru a reseta statul și a repara ce s-a stricat în acești ani. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerile pe care PSD le face, așa cum am făcut și până acum. Am protejat democrația în momente cruciale și voi continua să fac asta.

Astăzi actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le-o solicit să o declanșeze. Nu voi permite PSD să își bată joc de România și români. Dacă noua configurație a guvernului nu va fi aprobată, atunci îi asigur pe români că sunt soluții corecte care să nu aducă România într-o criză. Guvernul toxic nu mai poate continua. Există suficiente voturi în Parlament care să susțină și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție trebuie să aibă un comportament rezonabil“, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu