Știri de la „Palat”. La întâlnirea oarbă să mergi cu ochii larg deschiși

Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca prezintă în perioada 4–14 octombrie 2018, expoziţia „Blind Date/ Întâlnire oarbă” a artiştilor: Ioan Sbârciu, Olimpia Georgeta Bera, Kudor-Duka Istvan, Ioana Popa, Ioana Olăhuţ, Cristian Lăpuşan, Veres Szabolcs, Dan Măciucă, Andrei Câmpan, Alina Staicu, Alina Lelijak, Sisea Maria, Silvia Mateescu, Raluca Iancău, Vlad Olariu, Nicoleta Tarcea, Lucian Nicoară, Gaspar Szilard, Leonardo Silaghi şi Mircea But.

Sala-galerie de la Palatul Banffy a fost vineri seara neîncăpătoar pentru un public familiarizat cu evenimentele culturale, familiarizat cu arta, mai relaxat decât în alți ani, cu copii și bagaje, vorbăreț și degajat, un public interesat de noutăți, mai puțin interesat de nume cât de ce expun artiștii: un public consumator, nu spectator.

Foto: Dan Bodea

Au prezentat expoziția Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, pictorul Ioan Sbârciu, preşedintele Senatului Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, profesorul de istoria artei Bogdan Iacob, curatorul expoziţiei, și Dan Breaz, comisar de expoziţie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

„Tocmai pentru că este atât de diversă și interesant diversă, este una dintre cele mai frumoase expoziții pe care le-a găzduit Muzeul de Artă”, a spus Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului. „Exprimă efervescența și potențialul creativ al Clujul”, este de părere Bogdan Iacob. „Transcende generații, anulează barierele, unește și arată cât de mulți sunt, cum nu doar primul eșalon ne onorează ci și că, după ei, vin alții”, s-a mai spus acolo. „Știți ce mi s-a părut extraordinar: că niciunul nu a întrebat: dar cine mai expune? Cine sunt ceilalți? Nu, au vrut să expună și asta a fost totul, s-a eliminat stilul dacă vine ăla nu vin eu”, a mărturisit Ioan Sbârciu.

Specificul acestei expoziții este asocierea unor creatori care s-au afirmat în medii artistice diferite. „Blind Date/ Întâlnire oarbă” pune în valoare creaţiile unor artişti, având în comun nu doar preocupări estetice compatibile, ci şi interesul pentru aprofundarea studiilor superioare. Debutul noului an universitar reprezintă un moment simbolic ideal pentru reunirea creaţiilor lor artistice.

În ultimii ani, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a elaborat un program coerent, dedicat prospectării şi promovării artei contemporană și a încercat să suplinească nevoia de galerii de artă contemporană a orașului. Și pentru a pune în evidenţă implicarea crescută a muzeului în această direcţie, expoziţiile „Blind Date/ Întâlnire oarbă” şi „Vetró András. Sculpturi şi desene” vor putea fi vizitare, cu program prelungit vineri, 5 octombrie 2018, în intervalul 10-22.

De altfel, directorul muzeului a anunțat vineri seara că aripa sudică a Palatului va fi amenajată în viitor pentru astfel de expoziții de tip galerie și că Palatul, după mulți ani de așteptare, intră în renovare.

Expoziția „Blind Date/ Întâlnire oarbă” rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 14 octombrie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.Vineri seara însă va fi deschisă și după ora 17, până la ora 22, interval în care intrarea va fi liberă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu