Start pentru Startup Europe Summit. Miliarde de euro vor fi alocate de UE pentru digitalizare, inovație și tinere afaceri

Mariya gabriel, Emil Boc și Alexandru Petrescu, foto de grup cu câștigătorii Startup Europe Awards (foto: Dan Bodea)

 

UE va avea în curând primul Digital Europe Program, în valoare de 9 miliarde de euro, axat în mod specific pe construirea și întărirea capacităților economiilor digitale locale. Românca Alina Ferseta a fost premiată la Startup Europe Awards.

În cursul dimineții de astăzi a avut loc deschiderea oficială a Startup Europe Summit 2019, care se desfășoară zilele acestea în Cluj-Napoca. La deschiderea moderată de Simon Schaeffer (fondator și director al Factory și președinte al Startup Portugalia) au fost prezenți Emil Boc, primarul Clujului, Alexandru Petrescu, Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale și Mariya Gabriel, Comisar european pentru economie și societate digitală.

Discuția a fost deschisă pornind de la importanța unei bune cooperări între mediul politic și cel al startupurilor, deoarece e nevoie de un salt în politica publică a Europei pentru a ajunge să avem un sistem de tinere afaceri la fel de mare și puternic precum e cel american sau cel chinez. Mai mult, decalajele din inovație trebuiesc și ele recuperate rapid, decoarece în cursa pentru A.I. (inteligență artificială) nu suntem nici măcar pe locul 3 mondial.

Ministrul comunicațiilor și al societății informaționale, Alexandru Petrescu, a reînnoit angajamentul României, atât pe plan domestic, cât și în calitate de Președintă a Consiliului European, de a sprijini startupurile, inovația și digitalizarea economiei prin politicile publice propuse și implementate.

În cuvintele acestuia, „România se sprijină pe patru piloni în efortul său de a consolida societatea și economia digitală: administrarea resurselor, interacțiunea cu mediul academic, mai ales în ceea ce privește sprijinul sectorului R&D (cercetare și dezvoltare), finanțarea cu capital a tinerelor afaceri și forța de muncă specializată. Cum am mai spus, scopul președinției române a CE este de a lucra pentru reducerea diferențelor de dezvoltare dintre statele europene și celelalte țări de pe glob“, a spus Alexandru Petrescu.

Comisarul european Mariya Gabriel a anunțat în premieră la Cluj că a fost propus Uniunii Europene primul program de digitalizare – Digital Europe Program, în valoare de 9 miliarde de euro, axat în mod specific pe construirea și întărirea capacităților economiilor digitale locale. Mai mult, Mariya Gabriel a firmat că principalul său scop este ca la încheierea mandatului său se existe câte un hub de inovare digitală în fiecare regiune a Europei. După cum a afirmat aceasta,

„În Europa a avut loc o creștere semnificativă a mediului de startup, dar mai avem mult de lucru. Trebuie să înlăturăm toate barierele care stopează creșterea companiilor digitale, ceea ce înseamnă și că avem nevoie de o strategie pentru piața digitală unică europeană. Deși s-au făcut progrese, economia tinerelor afaceri rămâne încă localizată în câteva orașe ale Europei, reprezentând o minoritate de oameni, iar asta trebuie să se schimbe. Trebuie să ajutăm ecosistemul de startup să crească în Sudul, Centrul și Estul Europei. Finanțarea pentru startupuri este încă insuficientă, noi alocând doar 3% pentru unicornii Europei, în timp ce China alocă 30% pentru ecosistemul său de startup“, a afirmat Comisarul European pentru economie și societate digitală.

La nivelul UE mai multe fonduri urmează să fie alocate pentru dezvoltarea economiei digitale și a inovației tehnologice. Consiliul Europan al Inovației va avea la dispoziției un buget de 10 miliarde de euro, iar cuantumul capitalului paneuropean de venture va crește la 2,1 miliarde de euro. Mai mult, după 2020 un nou set de proiecte de startup business vor primi finanțare, tocmai fiindcă este nevoie în UE de amplificarea capacităților digitale.

Deschiderea festivă s-a încheiat cu decernarea premiilor Startup Europe Awards, pentru cinci categorii și Zero Water Monitoring Horizon Prize. Premiile au fost decernate de Mariya Gabriel, Emil Boc Și Alexandru Petrescu. Printre câștigători se numără și românca Alina Ferseta, președinte și fondator al Startevo și membră a Kidibot, aceasta primind premiul Startup Europe la categoria aferentă respectării și implementării principiilor ONU de incluziune socială.

emil boc alexandru petrescu 54522165_2230666637000552_9025330051159162880_n europe startup summit steaguri startup europe
<
>
Alexandru Petrescu, Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (foto: Dan Bodea)
Distribuie:

Postaţi un comentariu