Start în cel mai mare proiect de studiu asupra creierului la UBB Cluj – peste 90 de milioane de lei

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul „Infrastructură pentru Spectroscopie și Imagistică de Rezonanță Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE” (POC: Cod SMIS 2014+ – 127725), în valoare de 92.442.303,53 lei.

Proiectul INSPIRE este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internațională, ca parteneriat între Centrul Național de Rezonanță Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) și Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health-Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al UBB). Școala clujeană de psihologie (cognitivă/clinică) se regăsește constant, în ultimii ani, în top 500 în diverse rankinguri internaționale în domeniul psihologiei/științelor cognitive, ca prima din țară, iar Școala clujeană de fizică este la rândul său prezentă în aceste rankinguri, uneori prima din țară (ex. intervalul 601-800 în Times Higher Education în 2022). Proiectul este coordonat de profesorul Simion Simon, reunind un grup interdisciplinar complex de fizicieni, psihologi, biologi, medici, biochimiști și ingineri.

Universitatea clujeană are deja, prin Platforma Skyra, o dotare competitivă în neuroștiintele cognitive clinice (IRM clinic de 3 Tesla), inclusă în rețele internaționale (MERIL), de care au beneficiat până acum peste 1.000 de pacienți și sute de participanți în diverse studii. Similar, Centrul de Rezonanța Magnetică are dotări de top (Spectrometre RMN de 9.4 și 14,1 Tesla, respectiv IRM preclinic de 7 Tesla), cu implicații preclinice în zona fizicii medicale. Bazele acestei infrastructuri strategice au fost puse la UBB începând cu anul 2010, prin proiectul RICI (Rețea Integrată de Cercetări Interdisciplinare), la acea dată cel mai mare proiect academic al UBB.

Proiectul INSPIRE construiește pe aceste baze realizate în domeniul imagisticii de rezonanță magnetică (IRM) în cadrul proiectului RICI, transformând decisiv noua Școală științifică/academică de sănătate din UBB (aici Platforma Skyra – Neuroștiințe cognitive clinice și Centrul Național de Rezonanță Magnetică – Fizică medicală) în actorul principal la nivel național și unul din liderii internaționali în aceste domenii.

Școala academică/de știință de sănătate din UBB va primi o clădire nouă – clădirea „BrainQ” -, cu dotări clinice (IRM 7 Tesla) și preclinice (IRM 11,6 Tesla) avansate. La nivel național, prin colaborarea deja discutată cu Academia Română (Centrul Național pentru Cercetarea Creierului și Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”), UBB va pune bazele unui demers național în neuroștiințe cognitive, o rețea de unități academice și din mediul social (inclusiv clinici și companii medicale) dedicate acestui domeniu, în particular, și studiului creierului, în general. La nivel internațional, așa cum arată harta atașată, INSPIRE va acoperi un gol pe harta internațională a dotărilor cu infrastructură pentru spectroscopie și imagistică de rezonanță magnetică la câmpuri înalte, cu implicații teoretico-aplicative clinice și preclinice majore.

Distribuie:

Postaţi un comentariu