Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj, iluminat joi în portocaliu. Personalul medical, în prim plan de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

Secția Adulți 2 a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a marcat Ziua Siguranței Pacientului și a Personalului Medical/ Foto: SCBI Cluj

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este marcată și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj prin iluminarea în portocaliu a clădirii principale situată pe strada Iuliu Moldovan. Sloganul din 2020 ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca pe 17 septembrie Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este „Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță! (Safe health workers, Safe patients)”.

Potrivit lui Ioan Mureșan, managerul spitalului care de mai bine de jumătate de an tratează doar cazuri de infecție cu noul coronavirus, clădirea va fi iluminată în portocaliu de mai multe reflectoare, după lăsarea serii, în semn de conștientizare a importanței pe care o are desfășurarea activității în condiții sigure. Mai mult, personalul medical de pe secția Adulți 2 a marcat această zi prin purtarea în piept a unor însemne portocalii, culoarea desemnată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) ca simbol al acestui eveniment.

Secția Adulți 2 a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a marcat Ziua Siguranței Pacientului și a Personalului Medical/ Foto: SCBI Cluj

„Am răspuns și noi propunerii ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, n.r.) și ne-am gândit că ar fi o bună ocazie să organizăm această acțiune. Pentru noi nu este doar Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, ci și Ziua Mondială a Siguranței Personalului. Pacienții nu pot fi în siguranță, dacă personalul nostru nu este în siguranță”, a precizat pentru Transilvania Reporter managerul SCBI, Ioan Mureșan.

Potrivit acestuia, situația cazurilor de infecții cu noul coronavirus creează în continuare îngrijorare, un exemplu fiind cele două focare raportate la două cămine de vârstnici din Dezmir și Gilău.

„Lucrăm într-o tensiune foarte mare și toată aceasră perioadă necesită o mobilizare completă a personalului și a tuturor unităților angrenate în acest proces, atât spitalele din linia unu și doi, cât și spitalele suport. Secțiile de terapie intensivă sunt și ele încărcate și îmi fac probleme pentru că au venit cazuri din ce în ce mai grele și numărul deceselor a crescut. Am nevoie de personal cu pregătire pentru terapie intensivă. După ce am deschis spațiile în clădirea de la Medicina Muncii, nevoia de personal calificat a crescut. Personalul fără experiență nu se poate forma așa de ușor cum s-ar crede. Alte soluții nu am și trebuie să mă folosesc doar de ce am. Sper să revenim cât de curând la un normal care să ne permită să gestionăm bine lucrurile. Încă nu am fost copleșiți chiar de tot”, a mai spus Ioan Mureșan pentru Transilvania Reporter.

Un nou focar activ de coronavirus a fost identificat astăzi la un cămin de bătrâni din Gilău, deținut de același proprietar ca și cel din Dezmir, unde în cursul zilei de miercuri, din 54 de persoane testate, 48 au fost pozitive. Conform prefectului județului Cluj, în Gilău au fost confirmați joi 45 de pozitivi, dintre care 37 rezidenți (cu vârste între 65-91 ani) și 8 angajați.

„Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță”

Sloganul din 2020 ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca pe 17 septembrie Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este „Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță! (Safe health workers, Safe patients)”.

Tema a fost stabilită de OMS după ce “pandemia de SARS-CoV-2 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă personalul medical, de la infecții asociate asistenței medicale, la stigmat, boli și chiar deces. Mai mult, lucrul în medii stresante face ca lucrătorii din sănătate să fie mai predispuși la erori care pot duce la afectarea pacientului. Prin urmare, Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2020 are ca temă: Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”, se arată pe pagina oficială dedicată evenimentului.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) declară săptămâna 14-18 septembrie 2020 ca fiind “Săptămâna Siguranței Pacientului în România”. Inițiativa ANMCS vine în continuarea campaniei de anul trecut dedicate siguranței pacientului, după ce în cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a OMS, s-a stabilit ca, începând din 2019, ziua de 17 septembrie să fie declarată  Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.

ANMCS propune ca în toată această săptămână, atât personalul medical, pacienții, aparținătorii, cât și orice persoană care apreciază munca depusă de personalul medical, mai ales în această perioadă, să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca simbol al acestui eveniment.

De asemenea, ANMCS propune ca în data de 17 septembrie la ora 12:00, timp de un minut, oricine dorește să se alăture campaniei să se oprească și să aplaude în semn de apreciere și mulțumire pentru personalul medical. Tot pentru continuarea manifestărilor organizate anul trecut, autoritățile sunt invitate ca în seara de 17 septembrie să ilumineze în portocaliu o clădire sau un monument simbol al localității.

“Vorbește deschis despre siguranța cadrelor medicale” este îndemnul OMS din acest an.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu