Senatorii au respins proiectul Roşia Montană

Senatorii au respins cu 119 voturi pentru, 3 împotrivă și 6 abțineri, proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România, iar raportul Comisiei speciale a fost deja trimis Parchetului General.

Secretarul de stat Gheorghe Hogea a subliniat în plen că Guvernul susține punctul de vedere adoptat de Comisia parlamentară specială, care a respins, pe 11 noiembrie, proiectul în forma venită de la Guvern.

Concluziile Comisiei speciale au fost prezentate de președintele acesteia, Darius Vâlcov, conform căruia proiectul nu acoperă în mod satisfăcător toate cerințele complexe privind cadrul desfășurării activității de exploatare a resurselor minerale în România. Pentru respingerea proiectului s-au exprimat în plen reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare, cu excepția PDL.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunțat că toți cei implicați și care și-au dat semnăturile în acest dosar nu vor avea sărbători liniștite, pentru că raportul Comisiei parlamentare a fost trimis deja la Parchetul General. Anunțul acestuia a venit după o serie de dezvăluiri făcute de la microfon de social-democrata Gabriela Firea, membră a Comisiei speciale, care a afirmat că românii trebuie să afle că momentul în care s-a acordat licența de exploatare pentru acest proiect este anul 1998, iar cel care a făcut acest lucru este Radu Berceanu, ministru al industriilor în acea perioadă. “Vine vremea, și după șase ani, și după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec și dosarele penale. Măcar această satisfacție să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la persoane, nu știu care e vinovăția unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în față un document atât de important, de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că își va permite să se joace. (…) Cei care au fost implicați părerea mea e că nu vor avea sărbători liniștite”, a afirmat Ilie Sârbu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu