Guvernul a confirmat deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Despre școală, mască și discotecă

Palatul Victoria, sediul Guvernului

Guvernul a validat în ședința de sâmbătă, printr-o hotărâre, măsurile adoptate joi seara de Comitetul Național pentru Situații de Urgență privind gestionarea pandemiei de CoViD-19. Cele mai importante restricții vizează localitățile cu o incidență a infectărilor de peste 6 la mie: purtarea măștii pe stradă, activitățile din spații închise sunt permise cu 50% din capacitate și cu persoane vaccinate, iar școlile rămân deschise și acolo unde este depășit pragul de 6 la mie.

Toate aceste măsuri detaliate pe sectoare de activitate și reglementate prin Hotărârea de Guvern de sâmbătă, vor fi publicate în Monitorul Oficial, iar apoi prelucrate la nivel local.  Prefectul Clujului,  Tasnádi István-Szilárd, a precizat pașii care vor urma: „După ce se vor publica în Monitorul  Oficial și vom avea ședința de CJSU ( Comitetul Județean pentru Situații de Urgență).  Azi (n.r. sâmbătă, 2 octombrie)  ar trebui să apară și mâine în jurul orei 14 să avem HCJSU.”

Prin urmare, aplicarea acestor noi reglementări urmează să se aplice începând de luni, 4 octombrie. 

„Sunt două modificări, cea referitoare la școli și am spus acolo că rămân cu prezență fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) și vor fi acele teste non-invazive care se vor face și decizia va fi de la Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activitățile așa cum sunt, activitățile economice și pentru HoReCa și săli de sport și alte activități, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală și vaccinat, pentru acces”, a declarat, joi seara, la TVR, premierul Florin Cîțu.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat joi Hotărârea nr. 76 prin care ministerele Educației și Sănătății sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri și după depășirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori.

Totodată, CNSU abilitează cele două ministere să stabilească modalitățile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală.

Hotărârea CNSU prevede și utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători, educatori, dar și majorarea cantităților stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.

Hotărârea mai prevede și modificarea măsurilor adoptate la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfășurării activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor și discotecilor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, instituțiilor de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințelor, sălilor de sport și/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

De asemenea, o prevedere importantă se referă la obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise dar și în aer liber, în cazul incidenței la 14 zile mai mare de 6/1.000 de locuitori.

„La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi. Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta.Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii. Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni”, a arătat Arafat, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu