Se cere intrare fără Certificat Verde la Târgul de Crăciun. Motivul: rata de infectare din Cluj-Napoca a scăzut sub 3 la mie

Foto: Dan Bodea

Doi avocați clujeni au cerut în instanță eliminarea obligativității prezentării Certificatului Verde la inttrarea în Târgul de Crăciun din centrul Clujului.

Avocații Mikolt Krisztina Kapcza și Marin Gabriel Ovidiu, cer încetarea măsurilor suplimentare de protecție prevăzute în Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă. În solicitarea depusă la instanță, aceștia au invocat faptul că, având în vedere că rată de infectare la nivelul municipiului Cluj-Napoca a scăzut sub 3 la mia de locuitori, măsurile suplimentare de protecție prevăzute prin HG-ul 932 din 9 sept 2021, menținute prin HG 1090  din octombrie 2021 și HG 1183 din noiembrie 2021, nu mai au în momentul de față baza legală.

Cu alte cuvinte, Certificatul Verde nu ar mai fi obligatoriu la astfel de evenimente dacă rata de infectare COVID-19 este sub 3 cazuri la mia de locuitori. Ieri, DSP Cluj a anunțat o rată de infectare de 2.82 cazuri la mia de locuitori în municipiul Cluj-Napoca, și 2,56 în județ.

„Orice restrângere de drepturi și libertăți, peste cadrul legal, devine atât nelegală, cât și imorală, atât pentru instituții publice cât și pentru comercianți și poate duce la nașterea a numeroase litigii”, arată avocații clujeni în solicitarea lor.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu