Șase locații din Cluj sunt pregătite pentru carantină. 20 de căsuțe modulare vor fi instalate lângă aeroport

Foto: Dan Bodea

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a aprobat în ședința din 24 februarie o serie de măsuri pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu coronavirus.

Printre acestea se numără și identificarea a șase locații pentru carantină cu 197 de locuri, astfel: Clinica de Medicină a Muncii din municipiul Cluj-Napoca (50 de locuri), Localitatea Măguri-Răcătău-internat dezafectat (22 de locuri), Hotel Colina Cluj-Napoca aparținând M.A.I. prin Inspectoratul Județean de Poliție Cluj (60 de locuri), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca-cămin studenți dezafectat în localitatea Mărișel (20 de locuri), Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca (5 locuri), Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale-20 de căsuțe modulare a câte două locuri fiecare ce vor fi instalate în proximitatea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca (40 de locuri).

De asemenea, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, au fost făcute demersurile necesare către Divizia 4 Infanterie Gemina pentru obținerea a două locații, respectiv o unitate militară și o cabană din Băișoara administrată de Divizia 4 Infanterie Gemina.

Persoanele care se întorc din zone afectate de COVID19 sunt triate prin termometrizare, aplicare de chestionare tip și anamneza privind zona în care a călătorit dacă această persoană a venit în contact cu persoane bolnave sau suspecte de COVID19 sau a avut contacte apropiate cu personal medical care a tratat pacienți bolnavi de COVID19. Dacă în perioada imediat următoare apar simptome ca: febră, cefalee, tuse seacă, persoanele în cauză sunt informate că au obligația să sune la 112, urmând a se derula procedura stabilită în acest sens.

Potrivit Hotnews, Ministerul Sănătății a îndemnat joi, 27 februarie, la calm, nu la panică, după ce primul caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat oficial pe teritoriul României miercuri, la un tânăr din Gorj.

Nelu Tătaru speră ca, odată cu lansarea de către autorități a liniei TelVerde 0800800358, unde pot suna toți cei care au nevoie de informații despre virusul COVID – 19 (coronavirus) și cum să prevină infectarea, se va reuși să se stăpânească panica din rândul populației. Cei care au suspiciuni că au contactat virusul trebuie să sune la 112, iar cei care doresc doar să solicite informații despre coronavirus sunt sfătuiți să apeleze linia TelVerde.

91 de persoane se află în acest moment în carantină, iar 7.174 în izolare la domiciliu, potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru.

Persoanele care trebuie să intre în carantină sau în izolare la domiciliu primesc concedii medicale pentru perioada de 14 zile, a dat asigurări Nelu Tătaru.

În ceea ce privește regulile de prevenție, acestea rămân aceleași ca în cazul unei infecții gripale, a explicat Nelu Tătaru. „Nu aglomerăm spitalele, unitățile de primiri urgențe”, a arătat acesta, subliniind că persoanele care au simptome de răceală sau gripă trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie.

Doar persoanele care au astfel de simptome dar au și călătorit în zone afectate de coronavirus sau au intrat în contact cu persoane care au călătorit în astfel de zone pot avea suspiciune de coronavirus. Aceste persoane nu trebuie să meargă singure la medic, ci să sune la numărul de urgență 112, unde vor primi indicații despre cum vor fi preluați de un echipaj medical, testați și izolați, în cazul în care este necesar.

Postaţi un comentariu