Sărbătoarea maghiarilor din Cluj. Stridențele și festivismul lasă loc simplității, culorilor și armoniei

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecții de film, tururi ghidate și proiecții de film la activități pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri vor fi aduse, timp de nouă zile, în atenția locuitorilor Clujului și vizitatorilor veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare la a zecea ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Festivalul se va desfășura în perioada 17-25 august 2019, cu programe preliminare în 14 și 16 august.

’’Ne bucurăm că dăm din nou startul celei mai ample manifestări culturale maghiare din Transilvania și că putem oferi din nou comunității un număr foarte mare de evenimente pentru toate gusturile și vârstele și ne bucurăm, mai ales, că sărbătorim o ediție rotundă, cea de-a X-a. Această ediție aniversară nu este menită să le umbrească pe celelalte nouă, ci își propune să vină în continuarea și completarea lor firească. Este o ediție lipsită de stridențe și trâmbițări festiviste, dar care a câștigat în atenția pentru desfășurarea optimă a programelor într-o atmosferă colorată, armonioasă și vie’’, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Această ediție este foarte importantă pentru noi toți, fiind o ediție aniversară. Țin minte și acum încercările din primul an, din 2010, uneori șubrede, dar, de-a lungul anilor, Zilele Culturale Maghiare au dovedit că pot deveni parte a brandului orașului. Să nu uităm că mii de persoane sunt prezente în fiecare an la acest eveniment, multe dintre ele venind din afara județului sau a țării.’’, a spus și Olah Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Ediția aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală care va avea loc la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj. În cadrul galei, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține în premieră spectacolul ‘’În piața din Cluj’’, la care vor participa invitații Balogh Melinda, Busai Bori și Makula Zoltán, Molnár Ilona și Ansamblul Tokos.

Un alt eveniment care va marca cei 10 ani aniversari este concertul extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara granițelor Ungariei. Orchestra condusă de György Vashegyi și formată din artiști proveniți din Transilvania și Voivodina va concerta marți, 20 august, ora 19:00, la Casa Universitarilor.

‘’Foarte multe programe din cele 630 câte numără anul acesta festivalul sunt accesibile și publicului vorbitor de limba română. Vom vernisa 25 de expoziții și avem 10 tururi ghidate prin oraș și la Castelul Bánffy din Bonțida. Avem și câteva programe în zilele premergătoare festivalului, care vor include expoziții cu vernisaj bilingv în diferite galerii din oraș. Un eveniment inedit din timpul festivalului va fi spectacolul <Elixirul dragostei> de Donizetti, oferit de Opera Maghiară de Stat, care va avea loc pe Aleea Stadionului, Clujul fiind prima oprire din cadrul turneului <Opera pe roți>’’, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Programele preliminare festivalului vor avea loc miercuri, 16 august, și vineri, 17 august și vor include vernisaje bilingve ale unor expoziții de pictură precum. Tot în aceste zile va fi vernisată și expoziția ’’Schimb de teren II’’, care prezintă o selecție din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros, unul dintre cele mai importante spații expoziționale din Ungaria amplasat în afara capitalei.

La fel ca și până acum, evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare se vor desfășura în zona centrală a orașului, respectiv în Piața Unirii, pe strada Kogălniceanu, pe strada Potaissa, în curtea Palatului Bánffy, în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, dar și pe Aleea Stadion.

Ediția aniversară Zilele Culturale Maghiare din Cluj se va încheia duminică, 25 august, pe scena din Piața Unirii cu concertul chitaristului și cântărețului Zorán, unul dintre cei mai iubiți artiști din Ungaria.

Programul complet al festivalului se poate accesa aici: https://bit.ly/2Z5jHJv

Distribuie:

Postaţi un comentariu