Sanders și seducția Americii post Trump. Galerie foto cu „Bernie” și la Cluj

Totul a început în ziua ceremoniei de instalare a noului președinte Joe Biden în funcție. O ceremonie sobră și grandioasă, menită să șteargă din mintea oamenilor imaginile ororilor de la Capitoliu care avuseseră loc cu doar două săptămâni înainte. Gândită să repună imaginea Americii în cadrul ei, „din nou măreață” cum ar fi spus fostul președinte.

Și, în timp ce toată lumea se așeza în tiparul ceremonial așa cum fusese el atent regizat, un personaj îmbrăcat modest, cu o geacă de munte și mănuși de lână cu model, stând pe scaun ca un bunic în așteptarea poștașului, a atras atenția internauților creatori de memeuri. În timp ce Lady Gaga cu al ei porumbel aurit în piept cânta imnul Statelor Unite și Biden ținea discursul vieții lui, rețelele sociale s-au umplut de imagini prelucrate în photoshop cu Berni Sanders înfofolit, odihnindu-se pe scăunel. A apărut în fotografii prelucrate de pe tot globul.

Toată lumea îl voia pe Sanders „alături” în fotografii personale sau de grup, la conferințe, în scene de film, în piața publică. Meme-urile chiar dacă nu au o tematică comună sau un mesaj unic, ele au totuși semnificații interpretabile. Cele mai multe atrag atenția asupra unui loc ce are nevoie de atenție, sau asupra unui moment memorabil. În cele mai mule fotografii trucate, prezența lui „Bernie” este doar o declarație de simpatie. Valul de meme-uri a arătat prin acest mic truc, că America, puterea ei de seducție rămâne nesecată, în pofida ultimei scene grotești care l-a însoțit pe Trump la final.

„Multe dintre cele mai bune meme se nasc în acest fel. La fel ca mai tot umorul bun, ele sunt momente de eliberare a tensiunii. O eliberare colectivă. Internetul a avut astfel de momente în ultimii patru sau cinci ani, dar de multe ori, în mijlocul certurilor politice, a fost greu de intuit când a fost cazul să gustăm o glumă. Miercuri dimineață, oamenii au lăsat amuzamentul să erupă – și dintr-o dată ceea le-a ținut tuturor de cald a fost râsul”, consideră publicația Wired.

La Cluj, „Bernie” a poposit în piața centrală, pustie deși este weekend, în fața unui pub închis, dar și a unei librării. Imaginea unui bătrânel simpatic, fost senator și contracandidat al președintelui proaspăt instalat a stârnit zâmbete sau a puncta locuri și momente care au nevoie de atenție.

Din SUA vin vești despre cum profesoara care i-a tricotat mănușile este asaltată de cereri, dar refuză să mai facă altele: este cazul ca ceva să rămână unic! Iar firma care a produs geaca nu mai face față cererilor, stocul fiind epuizat de doua zi.

„Urăsc să dezamăgesc oamenii, dar mănușile lui Bernie Sandern sunt unice și uneori, în această lume, pur și simplu nu poți obține tot ce vrei”, a spus Jen Ellis, profesoara care i le-a dăruit cu ani în urmă.

Bernie însuși a conceput un hanorac imprimat cu imaginea sa de la ceremonie, hanorac pe care-l vinde pe internet, iar despre banii câștigați spune că-i va dona serviciilor sociale din Vermont.

Dar cine este Bernie? Are legătură acest aparent neînsemnat val de simpatie cu politica lui? Este stânga mai îndrăgită acum decât ar fi fost după înscăunarea necharismaticului Biden și plecarea controversatului Trump? Nu vom ști cu siguranță dacă reacția spontană a internauților are și ceva strategie sau marketing politic în spate, dar cu siguranță, o încruntare de pe fruntea Americii și a celor care o urmăresc, a dispărut.

Bernie Sanders pe numele său întreg Bernard Sanders, înainte de a deveni senator a reprezentat timp de 16 ani statul Vermont în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii și a fost primar al orașului Burlington, Vermont.

În 2015 a candidat, în carul Partidul Democrat, la alegerile preeliminare ale acestui partid pentru alegerile prezidențiale din 2016. Sanders, devenind, în cadrul partidului, principalul concurent al lui Hillary Clinton.În 2020 a candidat la alegerile preliminare împotriva lui Joe Biden. Dar la ceremonie, se pare că Berni a fost „câștigătorul”, el fiind cel puțin în spațiul virtual înscăunat ca „președinte al inimilor”.

Sanders se auto-caracterizează ca socialist democrat și apreciază democrațiile sociale din Europa. El este singura persoană în Senat care se identifică drept socialist.

Sanders s-a născut în anul 1941 ca fiu al unei familii de evrei din Brooklyn. Tatăl său, Elias Sander a emigrat în S.U.A. din Polonia, unde, ulterior, marea majoritate a familiei a pierit omorâtă în Holocaustul evreilor.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Benk Stefan says:

    -cu tot respectul, dar vă invit să studiati mai mult viata si declaratiile domnului Sanders. Cine merge în luna de miere la Moscova si laudă sistemul bolsevic, nu poate face diferenta intre socialismul democratic si comunism. Vai de copii nostri dacă nu cunoastem istoria!

  2. Benk Stefan says:

    Chiar sunt curios,ce decid “moderatorii”. Democratia nu este o perfectiune, este un raspuns la totalitarism. Dacă “moderatorii”
    blocheaza o parte, indiferent din ce parte, atunci nu mai este democratie ci tendintã de totalitarism socialist-liberar-progresist.

Postaţi un comentariu