Salariul minim bazat pe coșul lunar devine lege

Calcul cheltuieli lunare pentru un trai minim decent

 

Marți, 15 octombrie, Camera Deputaților a adoptat un proiectul de lege conform căruia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale.

Conform unui studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert, Syndex România și Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții, în baza căruia a fost fundamentat proiectul de lege, valoarea coșului lunar pentru un trai minim decent pentru luna octombrie 2018 era de 6762 RON pentru o gospodărie formată din 4 persoane, dintre care doi adulți și doi copii cu vârsta de până în 14 ani. Pe viitor, conform noii legi adoptate, valoarea coșului minim pentru un trai decent va fi actualizată anual de către Institutul Național de Statistică, reprezentând principalul element de referință în stabilirea salariului minim.

Proiectul de lege a fost inițiat de 3 parlamentari: Adrian Dohotaru, Adrian Solomon și Gabriela Crețu. Adoptarea sa este rezultatul unui efort al Campaniei pentru Viață și Muncă Decentă (VMD), care a susținut constant că decuplarea politicilor salariale de coşul de consum pentru un trai decent face ca multe dintre familiile de salariaţi din România să trăiască sub limita de sărăcie. “O treime dintre salariații din România sunt pe salariul minim. Salariul minim este dintre cele mai mici din UE. E o minciună că avem salarii mici pentru că nu suntem productivi. Raportat la salarii, suntem printre cei mai productivi din Europa. Ideea acestui proiect legislativ este de a corela mărirea salariului minim cu coșul minim pentru trai decent. Măririle să nu se facă din pix, înaintea unei campanii electorale, ci să se bazeze pe studii. E foarte important să avem un instrument de fundamentare a salariului minim bazat pe nevoi reale și care acum ar trebui să fie la 2.500 de lei”, Adrian Dohotaru, deputat independent.

Dată fiind criza politică din România există posibilitatea ca această lege să fie abrogată de un nou guvern. Conform spuselor lui Adrian Dohotaru, „dacă nu o va abroga o majoritate de dreapta, atunci legea cel mai probabil se va aplica. PNL și USR s-au abținut totuși de la vot, unii dintre ei au votat împotrivă, paradoxul e și că cei mai mulți semnatari ai legii sunt din USR“, a explicat Dohotaru.

Deşi România a înregistrat în ultimii ani o creștere susținută a salariului minim, conform cercetărilor, valoarea acestuia a rămas mică raportat la necesitățile unui trai decent. În prezent, salariul minim reprezintă doar 50% din valoarea coșului lunar pentru un trai minim decent (stabilit la 2552 RON net lunar pentru o persoană singură). Mai mult decât atât, 85% din contractele de muncă înregistrate în 2018 aveau valori mai mici decât coșul minim de consum pentru un trai decent.

Distribuie:

Postaţi un comentariu