Sala, scena și clădirea Teatrului Maghiar de Stat Cluj ar putea intra în renovare anul viitor

Teatrul Maghiar de Stat Cluj/Foto: Cristina Beligăr

Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj a prezentat vineri, într-o conferință de presă, evenimentele și proiectele stagiunii 2021/2022. Stagiunea a 229-a a debutat în 1 septembrie cu premiera „Livada de vișini” în regia lui Yuri Kordonsky, spectacol care se va mai juca în 23 octombrie și 7 noiembrie.

La ora actuală, regizorul Silviu Purcărete pregătește pe scena Teatrului Maghiar din Cluj spectacolul „Macbett”, care va avea premiera în 13 octombrie, cu următoarele reprezentații în zilele de 20 și 25 octombrie, respectiv 6 și 21 noiembrie.

„Stagiunea este pusă din nou sub semnul întrebării de o nouă perioadă de restricții și hotărâri de la o zi la alta. Vedem că cifrele cresc după un fel de plan cincinal, dar sperăm că va exista rațiune și bun simț pentru ca teatrele să rămână deschise, să nu ajungem la pământ cu tot ce înseamnă cultură. Deși nu aduce profit, cultura este indispensabilă unei societăți contemporane”, a transmis Gábor Tompa, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Foto: Cristina Beligăr

În decembrie, Gábor Tompa, de data aceasta în calitate de regizor va prezenta spectacolul „Hamlet”, urmând ca în luna februarie, tot directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj să regizeze spectacolul „O ce zile frumoase” de Samuel Beckett. În decembrie, teatrul va prezenta o microstagiune a spectacolelor care s-au jucat puțin din cauza pandemiei, fie spectacole noi sau spectacole din stagiunea trecută. Vor putea fi văzute pe Scena mare spectacole precum „Romeo și Julieta”, regizat de Vidnyánszky Attila Jr, sau „Ferma animalelor”, în regia lui Zoltán Puskás, dar și „Nora” în regia lui Botond Nagy și „Porno”, regizat de András Visky, la Sala Studio.

În luna ianuarie, va avea loc o adaptare scenică de Botond Nagy și Ágnes Kali după romanul „Călător sub clar de lună” de Antal Szerb, spectacol care a fost amânat din cauza pandemiei. Tot la începutul anului 2022 vor începe repetițiile la spectacolul „Oedipus”, regizat de Andrei Șerban. Premiera este programată pentru luna martie. În paralel, va începe repetițiile și regizorul Sinkó Ferenc pentru spectacolul „Seymour”.

Pentru luna mai a anului viitor este anunțată premiera spectacolului „Rubedeniile”, în regia lui Bocsárdi László.

Stagiunea 2021-2022 se va încheia cu o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul Național din Ljubljana. Spectacolul „Prometeu Înlănțuit-Catastrofă”, după texte de Eschil și Samuel Beckett va avea distribuție mixtă. Tot spre final de stagiune, Vidnyánszky Attila Jr va pune, de asemenea, în scenă la Cluj un proiect cu titlul „Tineri barbari”, o coproducție cu Teatrul Cetate din Gyula, despre prietenia compozitorului Béla Bartók cu Zoltán Kodály.

Stagiunea va cuprinde și alte proiecte și eventuale concerte.

Gábor Tompa/Foto: Cristina Beligăr

Gábor Tompa/Foto: Cristina Beligăr

„Începem să pregătim pentru anul viitor Festivalul Interferențe, dar și o posibilă stagiune alternativă având în vedere că există un proiect la Ministerul Culturii și la Compania Națională de Investiții pentru renovarea și modernizarea scenei, a sălii și a întregii clădiri a Teatrului. La ora actuală, nu avem aprobată suma pentru proiectare, dar așteptăm. În programul de guvernare pentru 2022 figura o sumă importantă pentru renovarea și modernizarea Teatrului și Operei maghiare. Avem o scenă veche, care nu are nici măcar o trapă, nu are turnantă, nu are o cortină metalică corespunzătoare, are o sală cu scaune și podea uzate. Există și multe elemente care intră în categoria monumentelor care trebuie renovate, inclusiv acoperișul care a fost de multe ori cârpit.

Dacă se aprobă acest proiect, la sfârșitul stagiunii viitoare, vom începe organizarea unui șantier. Din această cauză, poate și Festivalul Interferențe va suferi modificări. Dacă scenariul nu va merge cum ne așteptăm, probabil vom organiza festivalul și doar apoi ne vom apuca de renovări. Cel mai probabil, vom juca doar în Sala Studio pe durata renovărilor de cel puțin un an și vom încerca să avem turnee în țară și în străinătate. Sperăm că în curând vom primi răspunsul cu privire la finanțări”, a declarat Gábor Tompa în conferința de presă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu