S-a deschis expoziția Istoriile Clujului: Bucățele din istorie sau mai multe perspective pentru același oraș

Foto: Dan Bodea

Expoziția ”Istoriile Clujului” s-a deschis marți la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și vine cu o abordare interactivă ”povestită” din perspectivele curatorilor Ana Gruia și Cristian Roman. Tot pe această temă, muzeul își propune să organizeze în viitor o serie de evenimente conexe, din cele mai variate, pentru a-i aduce împreună pe cei interesați de istoriile orașului. Proiectul i-a implicat pe o mare parte a specialiștilor muzeului, fiecare fiind responsabil de „o bucățică din istorie”. A rezultat o expoziție în cinci săli, extrem de bine gândită atât vizual, cât și informativ, care nu încearcă să sublinieze senzaționalul, ci care oferă perspective corecte asupra istoriei orașului.

„În mod evident, Clujul are mai multe istorii și tot mai mult ne-am obișnuit cu ideea că nu există un singur adevăr istoric, la fel cum nu există un singur specialist pe toate bucățelele de istorie. Colecția muzeului reprezintă doar o parte din patrimoniul trecutului acestui oraș. Ca urmare, expoziția este una tematică, iar temele au fost sugerate de patrimoniul nostru”, a explicat Ana Gruia, unul din curatorii expoziției.

Foto: Dan Bodea

Ilustratorul Adrian Barbu a făcut un zoom in și a dat o perspectivă jucăușă istoriei Clujului prin desenarea unor momente marcante în istoria orașului, suprapuse pe desenul lui Radu Oltean. Afișul și desenele lui pot fi văzute chiar la intrarea în expoziție.

„A fost o provocare și pentru mine. În primul rând a fost un proiect al muzeului și trebuia să țin cont de asta, în al doilea rând am suprapus ilustrațiile mele în ton ludic peste desenul lui Radu Oltean. Dacă îi respectam stilul, ar fi trebuit să dedic mult mai mult timp ilustrațiilor, poate chiar șase luni. Ori, într-o săptămână și câteva zile, cât am avut la dispoziție, a trebuit să le adaptez”, a declarat artistul.

Ilustratorul Adrian Barbu/Foto: Dan Bodea

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Prima sală a expoziției este o sinteză a extinderii și istoriei administrative și juridice a orașului și este ilustrată cu piese romane, inclusiv cu documente administrative. În a doua sală este marcată perioada de glorie a orașului și este numită Cheia Transilvaniei, cu secolele de maximă dezvoltare a Clujului. Vizitatorii pot urmări două reconstituiri video, una fiind cunoscutul desen al ilustratorului Radu Oltean și o reconstituire nouă, 3D, realizată de muzeograful și designerul, Török Károly Ferenc. Lângă aceste proiecții video este amenajat un panou care explică istoria fortificațiilor, precum și o vitrină cu o cheie de onoare a orașului din 1974 și alte chei de secol XVII-XVIII, una chiar cu lacăt a Porții de Nord a orașului.

Mai departe, Izvoarele istoriilor este o încăpere didactică unde sunt prezentate sursele disponibile pentru reconstituirea trecutului orașului, cu accent pe partea de arheologie. Sunt rezultatele săpăturilor recente, care nu au fost expuse niciodată, inclusiv partea de istorie maghiară, de secol X, respectiv descoperirile de pe strada Plugarilor. De asemenea, este instalată o vitrină cu monede și medalii comemorative și alte panouri explicative.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Sala cea mai consistentă este legată de bresle și se numește Made in Cluj (Făcut la Cluj) și reprezintă producția locală, dar mai ales piese legate de bresle. E prezentată revoluția industrială clujeană în pas cu Europa Vestică, apoi privatizările de după 1989 și brandurile clujene care au rămas în memoria colectivă.

Ultima sală, Pe viață și pe moarte, prezintă viața și moartea la oraș. Astfel, a fost reconstituită o scenă de viață cotidiană, dar și referiri la religie și la vizitele imperiale la Cluj, iar o altă parte are legătură cu moartea la Cluj, respectiv execuții publice în Clujul Medieval, sau dezastrele din viața clujenilor, cu cele mai tulburi secole, 16 și 17 când au avut loc nenumărate incendii.

Expoziția este atractivă pentru toate vârstele, iar publicul chiar e invitat să scrie sau să deseneze la final, în cheie proprie, istorii ale orașului. Expoziția, deși este temporară, va rămâne un an, sau chiar mai mult disponibilă pentru vizitare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Este o expoziție muncită și îndelung planificată. Acestea sunt istoriile Clujului pe care muzeul le poate ilustra prin piesele sale și acestea sunt frânturile din trecut despre care putem să vă vorbim în cunoștință de cauză. Contribuțiile colegilor au fost cele mai importante, pentru că fiecare își știe domeniul în care s-a specializat, iar noi am încercat să vă prezentăm într-un mod cât mai interesant unele dintre aceste istorii. Procesul de cunoaștere definește această expoziție și cunoștințele reprezintă un moment în timp în acest proces de cunoaștere.

Prin această expoziție și prin evenimentele viitoare, am vrea să reunim cercul celor interesați de istoriile Clujului. Aceasta este o expoziție despre noi și pentru noi”, a spus Ana Maria Gruia.

Vernisajul a continuat cu un tur ghidat oferit de curatorul Cristian-Aurel Roman.

Distribuie:

Postaţi un comentariu