S-a dat ”verde” pentru construcția metroului din Cluj-Napoca. Emil Boc: ”Se poate! Este proiectul unei comunități”

Studiul de fezabilitate al primei etape din realizarea metroului clujean a fost aprobat astăzi de către consilierii locali, într-o ședință extraordinară, cu 24 de voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”. Proiectul va costa peste 2 miliarde de euro, și va fi realizat în 10 ani.

Studiul de fezabilitate prevede o lungime de 21 de kilometri și un număr de 19 staţii, pe traseul comuna Florești – Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. Linia de metrou va avea o capacitate de transport maximă la interval de până la 21.600 de pasageri pe oră şi sens și va folosi trenuri cu trei vagoane, cu lungime de 51 metri, cu capacitate maximă de 540 de locuri, prevăzute cu tehnologie driverless, care nu include prezența la bord a mecanicilor de tren.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: ”Da, se poate. Cum? Depinde de noi și de capacitatea noastră de a ne susține interesele și de a le promova pe toate palierele. Nimeni nu poate reuși singur într-un asemenea proiect. Nu este proiectul nimănui individual, este proiectul unei comunități.”

Durata de realizare a investiţiei este de 10 ani, din care: proiectarea preliminară durează 18 luni, procedurile de licitaţie – 14 luni, iar proiectarea şi execuţie lucrărilor, inclusiv achiziţia de material rulant, va fi de 96 de luni.

Sursele de finanţare pentru realizarea metroului vor proveni din bugetele locale ale municipiului Cluj-Napoca şi ale comunei Floreşti, precum și din PNRR, și programe operaționale ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Hotărârea adoptată de Consiliul local și detalii referitoare la linia de metrou pot fi consultate AICI

Ma jos puteți vedea o simulare a stațiilor de metrou.

Distribuie:

Postaţi un comentariu