Românii îl preferă pe Joe Biden la Casa Albă, arată rezultatele Trump-metrului dezvoltat de un grup de cercetători clujeni

Românii se identifică în proporţie de peste 60 la sută cu viziunea politică a candidatului democrat Joe Biden, comparativ cu un procent de 30 la sută care preferă poziţiile apărate de preşedintele Donald Trump. Aşa indică rezultatele parţiale ale unui sondaj de tip busolă electorală dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, în partenierat cu universităţi din Olanda şi Statele Unite. Peste 7.000 de români au completat până acum întrebările „Trump-metrului”, o platformă care le oferă utilizatorilor din România posibilitatea de a-și compara preferințele politice cu cele ale principalilor doi candidați în alegerile prezidențiale din SUA şi îi familiarizează cu temele cele mai dezbătute în spațiul politic american.

Deşi preşedintele în funcţie a beneficiat de cea mai mare vizibilitate în România, politicile publice ale contracandidatului său au fost mai convingătoare, afirmă Mihnea Stoica, lector universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai”, implicat în proiect.

Românii se înscriu în tendința generală europeană, anume aceea de a se identifica mai mult cu perspectiva lui Joe Biden. Rezultatul Trump-metrului confirmă acest aspect”, spune universitarul clujean, adăugând: „Sunt mai multe teme care au apropiat românii de perspectiva lui Biden. Printre acestea, pandemia: peste 60% dintre românii care au completat busola consideră că administrația Trump nu a gestionat suficient de bine actuala pandemie. Totodată, peste 70% dintre utilizatorii Trump-metrului consideră că SUA ar trebui să se realăture Organizației Mondiale a Sănătății. Deci românii așteaptă un semnal de leadership mai puternic dinspre Washington D.C. cu privire la gestionarea acestei pandemii”.

În configuraţia percepţiei utilizatorilor în favoarea lui Joe Biden a avut un rol şi suspiciunea privind implicarea Kremlinului pentru realegerea lui Donald Trump.

Aproape jumătate dintre utilizatorii Trump-metrului consideră că Rusia ar încerca să distorsioneze competiția electorală pentru Casa Albă”, precizează Mihnea Stoica.

Foto Mihnea Stoica: Pagina personală Facebook

Pentru românii care au completat Trump-metrul, cele mai polarizante teme au fost: migrația, mass-media și modul în care reflectă campania electorală, finanțarea campaniilor electorale, aspecte privind legea și ordinea publică, mai spune cercetătorul clujean.

Potrivit prezentării, Trump-metrul este o busolă electorală în limba română, de ultimă generație. Au fost folosite doar surse oficiale și o metodologie validată științific pentru a determina pozițiile candidaților, România fiind printre puținele țări din lume în care s-a lansat o astfel de aplicație.

Ca o curiozitate, singura ţară implicată în proiect care a evidenţiat o favorabilitate pentru actualul preşedinte american este Bulgaria, unde 60 la sută dintre cei care au răspuns sunt pro-Trump.

Cei care doresc să-şi compare preferinţele cu cele exprimate de candidaţii americani pot în continuare utiliza Trump-metrul până la închiderea urnelor în SUA. Busola electorală este accesibilă aici: https://trump-metru.electioncompass.org/ro/#!/

Același grup de cercetători din cadrul UBB Cluj lucrează în prezent, în parteneriat cu cercetători din alte 10 state europene, la elaborarea unei noi busole electorale pentru alegerile parlamentare din România de anul acesta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu