România, sancționată de Comisia Europeană în legătură cu legislația privind statutul studenților străini din afara UE. Aproape 3.000 locuiesc în Cluj

Comisia Europeană (CE) a decis joi să trimită României şi altor 16 state membre câte o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu au comunicat legislaţia naţională care transpune în întregime Directiva privind condiţiile de intrare, de şedere şi de mobilitate în interiorul UE a resortisanţilor ţărilor terţe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaţionale şi muncă au pair (Directiva 2016/801), se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această decizie vizează următoarele state membre: Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, România, Slovenia, Spania şi Suedia.

Termenul până la care statele membre trebuiau să îşi alinieze legislaţia la directiva menţionată şi să informeze în acest sens Comisia a fost 23 mai 2018. Statele membre dispun acum de două luni pentru a transpune integral directiva în legislaţia naţională, în caz contrar, Comisia putând să ia în considerare trimiterea de avize motivate.

Potrivit datelor Serviciului pentru Imigrări Cluj, la finalul anului trecut erau înregistrați în Cluj 8.509 de cetăţeni străini. Dintre aceştia, 2.826 provin din țări din afara Uniunii Europene, majoritatea studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Aceștia provin din țări precum India, Maroc, Tunisia, Insulele Mauritius

Distribuie:

Postaţi un comentariu