România pe primul loc în Europa la cancerul de col uterin şi pe locul 6 în lume

În fiecare an, aproximativ 3.300 de femei din România sunt diagnosticate cu acest tip de cancer și peste 1.700 ajung la deces din această cauză. Cu aceste cifre ne situăm pe primul loc în Europa şi pe locul 6 în lume, atât în ceea ce priveşte incidenţa, dar şi din punctul de vedere al ratei deceselor. Cancerul de col uterin este a treia cea mai prezentă formă de cancer la femei, după cancerul de sân şi cel rectal.

Datele au fost comunicate de Institutul Oncologic “profesor Dr. Ioan Chiricuţă” cu ocazia lansării la nivel global, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a strategiei de eradicare a cancerului de col uterin la care a aderat şi România prin instituţia medicală clujeană.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îşi propune ca până în anul 2030, în toate țările să se ajungă la o rată de vaccinare HPV de 90%, la 70% acoperire cu screening și la o rată de 90% acces la tratament pentru pre-cancer și cancer de col uterin, inclusiv acces la îngrijiri paliative.

Startul acestei campanii deosebit de importante pentru eforturile mondiale dedicate luptei împotriva cancerului a fost marcat de acţiuni locale de iluminarea unor clădiri reprezentative din întreaga lume  în culoarea albastru-verzui (”teal”), culoarea conștientizării cancerului de col uterin.

Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță”, unul dintre cele mai importante centre de îngrijirea pacienţilor bolnavi de cancer, de prevenţie şi cercetare în domeniul cancerului, dar și educație privind cancerul din România, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și compania Transavia, s-a alăturat demersului inițial de Organizația Mondială a Sănătății și a marcat startul luptei globale pentru eradicarea cancerului de col uterin prin iluminarea Catedralei Mitropolitane ”Adormirea Maicii Domnului”, situată în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.

„Iniţiativa Organizației Mondială a Sănătății (OMS) reprezintă un pas uriaş pentru toate eforturile de zi cu zi care se fac în domeniul sănătăţii femeii. În România cancerul de col uterin este o reală problemă de sănătate publică fiind a treia cea mai prezentă formă de cancer la femei. În fiecare an, aproximativ 3.300 de femei din România sunt diagnosticate cu acest tip de cancer și peste 1.700 ajung la deces din această cauză. Cu aceste cifre ne situăm pe primul loc în Europa şi pe locul 6 în lume. Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță”, în calitate de coordonator al Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, dezvoltă permanent programe de educaţie şi prevenţie cu privire la cancerul de col uterin, dar şi proiecte de cercetare pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer în contextul în care această boală este depistată foarte frecvent în stadii foarte avansate”, declară Patriciu Achimaș – Cadariu, director medical al Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Evenimentul de iluminare a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost organizat cu sprijinul Transavia, unul dintre cele mai reputate businessuri de familie românești, cu o experiență de 29 de ani pe piață, și lider local al industriei de carne de pui. Din respect pentru comunitate și din grija față de oameni, Transavia se implică în mod activ în acțiuni de responsabilitate socială, sprijinind proiecte și cauze sociale menite să le facă oamenilor viața mai bună. Sănătatea, educația și sportul sunt doar câteva dintre categoriile pe care Transavia le-a sprijinit constant prin programe strategice. În anul 2019, Transavia s-a alăturat companiilor care au făcut pasul important și angajant în crearea unor servicii de sănătate premium, cu un proiect-unicat în România  prin investiția în primul spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor. În anul 2020, Transavia s-a implicat cu reziliență în sprijinirea autorităților în lupta cu pandemia de COVID-19 și a realizat sponsorizări pentru sistemul medical în valoare de 2 milioane lei.

Acestui proiect i s-a alăturat şi Mitropolia  Clujului, Maramureşului şi Sălajului care, sub coordonarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului administrează Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, un proiect medico-social al, unic în această zonă a Transilvaniei, care oferă sprijin medical şi spiritual pacienţilor cu afecţiuni oncologice în stadii avansate, dar şi aparţinătorilor acestora. Centrul dispune de 40 de locuri pentru spitalizarea continuă a persoanelor cu afecţiuni oncologice, iar serviciile oferite urmăresc să contribuie la creşterea calităţii vieţii bolnavilor, cărora le este dată şansa de a-şi trăi cu demnitate suferinţa.

Alături de edificiul din Cluj-Napoca, în semn de solidaritate față de această cauză în cursul serii de marţi, 17 noiembrie, au fost iluminate clădiri simbol din 24 de țări din întreaga lume, precum: Primăria Paris (Franța), Calgary Tower și Cascada Niagara (Calgary – Canada), Podul Bosfor (Istanbul – Turcia), Castelul Bled (Ljubljana – Slovenia), Miami Tower (Florida – USA).

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu