Români, poate o să lucraţi 4 zile săptămânal. Poate nu

Senatorul liberal Marius Nicoară a propus un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii, astfel încât în textul de lege să fie prevăzut mai clar că, în urma unei înţelegeri între angajator şi angajat, cel din urmă să poată lucra doar 4 zile săptămânal, dar mai multe ore în fiecare dintre cele patru zile. Adică, timpul de lucru săptămânal existent în prezent, de 40 de ore (5 zile x 8 ore zilnic), să nu fie redus per ansamblu, ci orele de lucru din ziua de vineri care ar deveni liberă să fie transferate celorlalte zile (4 zile x 10 ore zilnic). El crede că acest lucru ar avea doar efecte benefice, atât asupra angajaţilor, cât şi asupra economiei în general.

„În primul rând, aş dori  să precizez că nu este un proiect de lege; este doar o adăugire la Codul muncii, un articol nou. Din păcate, în România multe legi sunt cu „dacă” şi cu „poate” etc. În Codul muncii se spune că se lucrează, de regulă, cinci zile pe săptămână, opt ore. De regulă. Cei care au contestat această chestiune spuneau că se poate face un astfel de program, că e liber, dar angajatorii spun că dacă nu e expres prevăzut, le e frică că vine ITM, alte organe de control care-i penalizează. De aceea am zis să facem un articol nou de lege, o adăugire, în care să spunem că se poate, la înţelegere -e important asta, la înţelegere-, angajatul cu angajatorul pot să genereze un program de muncă de zece ore pe zi timp de patru zile. Sunt foarte mulţi care lucrează în construcţii, în  agricultură, în banking, în IT, care lucrează şi acum 10 ore pe zi, dar nu pot să beneficieze de o astfel de zi liberă pentru că nu este o prevedere foarte clară”, a explicat Marius Nicoară, pentru Transilvania Reporter.

El a subliniat că în acest fel nu s-ar reduce timpul de lucru săptămânal, că nu pentru toată lumea ar fi valabil programul respectiv şi că metoda cu 4 zile lucrătoare săptămânal se practică cu succes şi în alte ţări: „Nu am inventat eu roata. Am văzut că 47% din companiile din SUA au adoptat astfel de sisteme, există asemenea lucruri şi în unele ţări europene. E important de spus că şi în aceeaşi companie, nu toată lumea va beneficia de astfel de program, pentru că poate portarul, de exemplu, lucrează 12 cu 24, poate contabilitatea lucrează zilnic 6 ore, inclusiv sâmbăta. Dar alţii, la care se pretează o astfel de muncă –de exemplu distribuitorul, care lucrează de dimineaţa până seara- să poată lucra 10 ore şi apoi să fie liber. Evident că, de exemplu, la fabrica de la Ford sau Dacia, muncitorul care lucrează opt ore pe bandă nu va putea adopta un astfel de program, dar, de exemplu, poate că unii de la  TESA ar putea”.

Marius Nicoară nu vede nici un dezavantaj în cazul în care propunerea sa ar fi adoptată, ci numai avantaje.

„Avantajele ar fi, în primul rând, crearea de noi locuri de muncă, pentru că dacă e o firmă profitabilă, peformantă, care are nevoie să se lucreze mai multe ore, atunci pe zile respective poate să angajeze alţi oameni. Se poate angaja, dar nu e obligatoriu. Alt avantaj: sunt foarte multe familii tinere, cu copii mici, care se bucură să-şi petreacă mai mult timp în familie. Sunt studii medicale care arată că un weekend prelungit dă o odihnă mai sănătoasă şi te poate readuce lunea într-o formă mai mare la serviciu. Există şi alte avantaje colaterale: dacă ai trei zile libere poţi să te duci la munte, la mare etc, adică va creşte şi industria aceasta de relaxare. Va creşte consumul. Sunt avantaje care nu sunt deloc de neglijat”, a spus Marius Nicoară.

El consideră că, tot la înţelegere şi pentru cazurile la care se pretează, programul de patru zile săptămânal poate fi aplicat şi angajaţilor de la stat.

„Eu n-am văzut nici un dezavantaj, pentru că e opţional, e la latitudinea angajatorului şi angajatului. Poate fi valabil şi la stat, de ce nu? Am auzit că în Suedia se doreşte ca pentru angajaţii de stat să se lucreze 6 ore pe zi. Eu nu văd încă să se poate merge către o astfel de legislaţie în România, unde se munceşte destul de mult, dar, din păcate, cu eficienţă scăzută”, susţine Marius Nicoară.

Proiectul senatorului clujean a picat la vot în Senat, dar –nu se ştie când- va ajunge în Camera Deputaţilor, care este for decizional şi unde Marius Nicoară speră ca proiectul său de schimbare a Codului Muncii să aibă mai mult succces.

„Sper să reuşesc să-i conving, să înţeleagă această chestiune, că este benefică. Acest lucru ar avea efecte benefice atât asupra angajaţilor, cât şi asupra economiei”, a conchis Marius Nicoară.

Distribuie:

Postaţi un comentariu