Regizorul Cristi Puiu explică reacția „anti-mască” de la TIFF: „Am cerut să vorbesc fără mască, ne-am născut fără mască. Eram foarte supărat când am început să vorbesc la Cluj”

Foto arhivă: Dan Bodea

Regizorul Cristi Puiu a explicat, marți seara, în emisiunea Marius Tuca Show, reacția de la TIFF, care a stârnit controverse, scrie Mediafax.

Astfel, Cristi Puiu a precizat că nu intenționa să țină un asemenea discurs tranșant, la TIFF, chiar la proiecția noului său film „Malmkrog”. Declarațiile lui Cristi Puiu pot fi urmărite la începutul emisiunii:

„Eram foarte supărat când am început să vorbesc la Cluj, ne-au ținut jumătate de ora până să intrăm și apoi domnul care mi-a spus la intrare să îmi pun masca, a repetat acest lucru și în fața publicului. Au fost mai mulți factori: masca, frigul, țânțarii, este complicat să te uiți la un film în aer liber în astfel de condiții. Am întrebat dacă pot să vorbesc fără mască, ne-am născut fără mască. Mi s-a răspuns că nu mi se permite să intru fără mască și am zis că plec, nu mai prezint filmul. Până la urmă, lucrurile s-au rezolvat. Aceste măsuri sunt tranzitorii (…) Știți ce mă deranjează la toată povestea asta? Frica din ochii oamenilor!.

Dimineața eram pe drum spre casă și m-au sunat televiziunile să intru în direct și nu înțelegeam de ce era așa de mare agitație. Mi se pare grav ce s-a întâmplat la TIFF având în vedere că ne aflam în aer liber și distanțați unii de alții. Sunt reglementări decise de autorități și noi ne supunem fără să gândim. 30 de ani ne-au distrus educația și învățământul, pleacă oamenii din țară și cetățenii sunt trași de urechi. Apare această pandemie mondială și dintr-o dată se șterg datoriile lor? Iar doctorii sunt transformați acum în sfinți?Cum se vorbea despre doctori înainte? Se vorbea doar despre șpagă”, a declarat Cristi Puiu în emisiunea Marius Tucă Show.

„Cred că dictatura este un lucru mult mai periculos decât pandemia (…).Să coboare de pe cal și să vorbească cu poporul. Să nu-i mai trateze pe oameni ca pe niște vite. Opriți-vă cu frica, frica, frica!. Ma gândesc la fetele mele și nu am soluție. Conceptul de afară a dispărut. (…) Cred că lucrurile se vor rostogoli progresiv până în fundul Iadului. Nu sunt deloc optimist”, a mai declarat regizorul Cristi Puiu.

Regizorul Cristi Puiu a declarat vineri noaptea, la proiecția în avanpremieră națională a celui mai nou film al său, că este „inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând mască de protecție pe față.

„Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil. Mi se pare mișto că oamenii la Cluj sunt disciplinați, dar orice abuz trebuie amendat și dacă nu o faceți dumneavoastră, prin vot, nu o va face nimeni. Știu că oamenii sunt speriați și respect distanțarea socială și port masca în spații închise. Dar dacă mâine vi se va cere să mergeți în mâini, veți merge în mâini. Pe Eroilor. Îmi pare foarte rău.  Știu că nu toți sunteți de acord cu mine și vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de lucruri mult mai grave.

Am muncit foarte mult la acest film, fără mască. Am avut noroc. Uitați, stau, păstrez distanțarea socială, toate normele sunt aici. Ce o să vedeți aici pe ecran probabil că este încă o copie de lucru, dar nu filmul ca atare, ci subtitrarea, deci s-ar putea să existe încă două-trei greșeli. N-am apucat sa corectăm, pentru că nu ne-am gândit că o să lansăm vreodată acest film din pricina acestei pandemii mondiale. Filmul a ieșit în Franța, în săli de cinema, fără distanțare socială și fără mască, în interior, cum ar veni treaba. Și acesta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste”, a explicat Puiu înainte de începerea proiecției celui mai recent film al său.

Distribuie:

Postaţi un comentariu