Regina Ana împlineşte 90 de ani. La Mulţi Ani, Majestate!

Majestatea Sa, Regina Ana, împlineşte miercuri 90 de ani.
Cu acest prilej, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti va avea loc lansarea de de gală a volumului “Ana. Portretul Reginei”.
Tot miercuri, de la ora 21.55, Televiziunea națională va transmite, pe canalul TVR1, filmul documentar “Ana a României. Portretul Reginei, la 90 de ani”. Realizator, Marilena Rotaru.

Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai a anunţat, într-un comunicat, că Majestăţile Lor au hotărât să sărbătorească ziua Reginei Ana în mod privat, la reşedinţa familie din Eleveţia.

Fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut, la Paris, 18 septembrie 1923. Până la izbucnirea războiului, în 1939, a copilărit în Franţa. La 16 ani a plecat însă cu familia în Spania, apoi în Statele Unite ale Americii unde a şi studiat pictura la New York.
În 1942 s-a înrolat ca voluntar în armata franceză, unde, împreună cu regimentul ei, a fost în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul războiului. Pentru activitatea desfăşurată a fost avansată de la gradul de caporal la cel de locotenent, iar la finalul războiului a fost decorată cu medalia Crucea de război a Franţei.
Mihai I şi Ana de Bourbon-Parma s-au căsătorit, în 10 iunie 1948, în exil, la Palatul Regal din Atena, după ce Executivul de la Bucureşti condus de Petru Groza a transmis că nu poate suporta cheltuielile unei nunţi. Pe de altă parte, nici Vaticanul nu a acceptat mariajul celor doi întrucât era vorba de o principesă catolică şi un rege ortodox, ceea ce la momentul respectiv contravenea canoanelor.

Familia Regală a României a locuit, timp de câţiva ani, în Marea Britanie. În 1956 s-au mutat în Elveţia, la Versoix , la Villa Serena, devenită simbolul Coroanei Regale a României.

Regina Ana şi Regele Mihai au împreună cinci fiice: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957), Maria (n. 1964).

Regele Mihai I a aniversat cei 90 de ani în 25 octombrie 2011.

Distribuie:

Postaţi un comentariu