U Banca Transilvania, prima echipă clujeană de jocuri cu mingea care va atinge cifra de 100 de meciuri în cupele europene

Dacă nu apare ceva neprevăzut, meciul U BT Cluj – Riesen Ludwigsburg (Germania), din prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor, joc ce va avea loc în Sala Polivalentă BTarena la începutul lunii aprilie, va fi meciul cu numărul 100 pentru campioana României în cupele europene la baschet masculin.

U Banca Transilvania devine astfel, prima echipă clujeană de  jocuri sportive cu mingea, care atinge această cifră în cupele europene intercluburi. Este inclusă aici și victoria din meciul anulat cu Prometey Kamianske din Ucraina, echipă retrasă din Liga Campionilor. Dacă ucrainenii ar fi continuat competiția, meciul 100 în Europa pentru U BT Cluj ar fi fost cel din Belgia, cu Filou Oostende, joc finalizat cu frumoasa calificare a echipei clujene în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, succes care a consființit cea mai mare performanță, la nivel de echipe de club, din istoria baschetului masculin românesc.

În urmă cu aproape doi ani și jumătate, mai exact în 27 noiembrie 2019, am consemnat meciul 100 în cupele europene pentru baschetul masculin clujean, acesta fiind bifat în întâlnirea dintre U BT Cluj și Enisey Krasnoyarsk din Rusia (scor, 98-73), din FIBA Europe Cup, asta însemnând totalul de  24 de meciuri ale CS Universitatea Cluj (perioada 1990-1997) și 76 de meciuri ale U Mobitelco / U BT Cluj (perioada 2005-2019).

Revenind la cele 99 de meciuri  (54 de victorii și 45 de înfrângeri) de până acum ale U BT Cluj în Europa, 28 (11 victorii, 17 înfrângeri) sunt din perioada 2005-2012 când echipa se numea U Mobitelco, iar 71 (43 de victorii, 28 de înfrângeri) sunt după 2014, de când echipa poartă denumirea U Banca Transilvania.

În toată această perioadă, U Mobitelco / U BT Cluj a avut 15 participări în cupele europene, întâlnind 47 de echipe din 24 de țări – Austria, Belarus, Belgia, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Elveția, Franța, Finlanda, Georgia, Germania, Grecia, Israel, Italia, Kosovo, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria, dar și din România, socotind aici meciul cu Elba Timișoara, din semifinala Cupei Europei Centrale (joc disputat la Cluj, în februarie 2010) și dubla cu CSM Oradea, din FIBA Europe Cup, sezonul 2019-2020.

Cei mai mulți adversari au fost din Turcia (5), Cehia și Cipru (câte 4), Belgia, Germania, Israel (câte 3 echipe). Sunt echipe pe care gruparea clujeană le-a întâlnit de două ori în diverse competiții – AEL Limassol, Keravnos Strovolou (ambele din Cipru), Donar Groningen (din Olanda, cu care U BT s-a întâlnit de două ori, în aceeași competiție, FIBA Europe Cup, în grupe și optimi, sezonul 2017-2018), Albacomp Szekesfehérvár (Ungaria), Enisey Krasnoiarsk (Rusia), Ironi Nes Ziona (Israel), urmând ca la acest grup să o adăugăm și pe Riesen Ludwigsburg, după meciul din 5/6 aprilie.

 

12 echipe clujene de jocuri cu mingea în cupele europene, un singur trofeu câștigat în Europa

Prima participare a unei echipe clujene de jocuri cu mingea în cupele europene a fost cea a Universității Cluj în Cupa Cupelor la fotbal (atunci încă purta denumirea de Știința, nume sub care a și cucerit Cupa României), primul meci însemnând și primul succes clujean în Europa, 1-0 în deplasare, cu Wienner Neustadt din Austria, meci jucat în 1 septembrie 1965.

În total, în perioada 1965-2022 în cupele europene au jucat 12 echipe clujene de la patru sporturi, baschet, handbal, volei și fotbal, majoritatea provenind de la Universitatea Cluj, dar și de la grupări din Turda și Dej.

Singura echipă din județul Cluj câștigătoare a unui trofeu european este Potaissa Turda, care a cucerit Cupa Challenge la handbal masculin, sezonul 2017-2018. De altfel, Potaissa Turda este cea mai eficientă echipă clujeană în cupele europene, cu un trofeu câștigat și două finale jucate, după 40 de meciuri și 7 participări în Europa.

Iată care sunt cele 12 echipe clujene cu participante în cupele europene:

*baschet masculin – 2 echipe / CS U Cluj, U Mobitelco / U Banca Transilvania

*baschet feminin – 2 echipe / CS U Cluj, Someș Dej

*handbal feminin – 1 echipă / U Ursus / U Jolidon / CS U Cluj

*handbal masculin – 1 echipă / Potaissa Turda

*volei masculin – 2 echipe / U Ardaf Cluj, Unirea Dej

*fotbal feminin – 2 echipe / Clujana Cluj, U Olimpia Cluj

*fotbal masculin – 2 echipe / “U” Cluj, CFR Cluj

Într-un top 5, după numărul de meciuri jucate în cupele europene, pe primul loc se află U BT Cluj (baschet masculin) – 99 de meciuri, urmată de CFR Cluj (fotbal) – 94 de meciuri, U Cluj (baschet feminin) – 72 de meciuri, U Jolidon Cluj (handbal feminin) – 58 de meciuri, U Olimpia Cluj (fotbal feminin) – 41 de meciuri.

Într-un top al sporturilor de echipă din Cluj, baschetul totalizează cele mai multe meciuri în cupele europene, cu jocul U BT Cluj – Riesen Ludgwisburg urmând să se ajungă la cifra rotundă de 200 de meciuri în Europa, la această cifră contribuind U Mobitelco / U BT (99+ meciul de la începutul lunii aprilie), U Cluj baschet feminin (72), U Cluj baschet masculin (24) și Someș Dej baschet feminin (4 meciuri). Cele patru echipe de fotbal din Cluj, participante în Europa, CFR, U Olimpia, Clujana și “U” Cluj, totalizează, împreună, 169 de meciuri în cupele europene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu