Şeful OMS : „Nicio țară nu își poate vaccina pur și simplu ieșirea din pandemie”

Planurile de Crăciun au fost anulate în Gibraltar după o creștere „drastică” a numărului de cazuri de Covid-19, în ciuda ratei  incredibile de vaccinare, de 118%, informează publicaţia australiană news.com. în introducerea unui  articol care argumentează ideea că vaccinurile nu înlocuiesc necesitatea altor măsuri de precauție.

Peninsula deținută de britanici, denumită adesea „cel mai vaccinat loc de pe Pământ” pentru că a inoculat întreaga populație adultă, constată că numărul infectărilor creşte  constant în lunile octombrie și noiembrie. Gibraltar a anunțat o serie de actualizări ale recomandărilor de sănătate în urma acestor creşteri.

Oficialii guvernamentali din micul teritoriu populat de 34.000 de persoane cred că reapariția bruscă a virusului este motiv de îngrijorare, după ce 124 de cazuri noi au fost depistate în weekendul de la mijlocul lunii noiembrie. Gibraltar a înregistrat o medie săptămânală de 56 de cazuri pe zi, comparativ cu sub 10 pe zi în septembrie.

Numărul cazurilor active era de 474 – aproximativ 1,3% din populație – la 17 noiembrie. Creșterea recentă este cea mai mare din ianuarie 2021.

Rata de vaccinare a populaţiei adulte din Gibraltar este în prezent de 118%, numărându-i şi pe cetăţenii spanioli complet vaccinați care traversează granița în fiecare zi pentru a ajunge la muncă.

Dar, în pofida optimismului guvernelor din întreaga lume, situaţia din Gibraltar indică faptul că vaccinarea pe scară largă nu este suficientă pentru a stopa creșterea numărului de cazuri Covid în locurile dens populate, notează news.com.

Creșterea recentă a forţat autorităţile din peninsulă să reintroducă purtarea obligatorie a măştilor în spațiile interioare și în transportul public.

Creșterea drastică a numărului de persoane testate pozitiv pentru COVID-19 în ultimele zile ne reaminteşte că virusul este încă foarte răspândit în comunitatea noastră și că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să luăm toate măsurile de precauție rezonabile pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă”, a spus ministrul Sănătății, Samantha Sacramento.

De asemenea, guvernul din Gibraltar a recomandat civililor să-şi anuleze planurile de vacanță sau de petrecere a Sărbătorilor pe măsură ce „creșterea exponențială a cazurilor” impune acest lucru.

Gibraltar a fost lăudat, în martie 2021, pentru că a devenit prima entitate naţională recunoscută că a vaccinat întreaga populație eligibilă. Cu toate acestea, cu o parte considerabilă a populației care a primit a doua doză cu luni în urmă, guvernul se confruntă cu scăderea imunității după vaccinare.

Aşa cum aminteşte news.com, datele de la Pfizer și BioNTech au dezvăluit că eficacitatea vaccinului împotriva Covid-19 slăbește după aproximativ cinci luni.

Un studiu din octombrie publicat în The Lancet a constatat că, în timp ce vaccinul ARNm Pfizer a fost 88% eficient în prevenirea infecției în prima lună după administrarea celei de a doua doze, protecţia a scăzut la 47%  150 de zile mai târziu.

Doamna Sacramento i-a asigurat pe cetățenii din peninsulă că guvernul a asigurat suficiente doze de rapel și în prezent administrează boostere tuturor celor peste 40 de ani.

Programul de vaccinare pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani și programul de vaccinare cu doza booster sunt în curs de desfășurare, iar Gibraltar a primit încă 4680 de doze în această săptămână”, a spus ea.

Gibraltar a avut un total de 6509 cazuri de coronavirus și 98 de decese de la începutul pandemiei. Potrivit datelor oficiale, în prezent există cinci persoane în spital, dintre care una la terapie intensivă, în timp ce un total de 440 de contacte apropiate rămân izolate.

Câteva alte țări – notează ziarul australian – se confruntă, de asemenea, cu vârfuri ale pandemiei după deschiderea societății în urma îndeplinirii țintelor de vaccinare.

În octombrie, infectările și decesele au atins, pentru scurt timp, noi cote maxime în Singapore, o țară cu o acoperire vaccinală de 94%. Populația de 5,9 milioane a înregistrat 25.950 de cazuri noi doar în ultima săptămâna din octombrie.

Iar în Irlanda, ţară care are o acoperire vaccinală de 92%, ratele deceselor și de transmitere a virusului s-au dublat din august.

Într-un discurs din 12 noiembrie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a menţionat cu îngrijorare răspândirea accelerată a Covid-19 în Europa. Aproape două milioane de cazuri au fost raportate în regiune în prima săptămână a lunii noiembrie, cele mai multe observate într-o singură săptămână de la începutul pandemiei.

Declarația doctorului Adhanom s-a suprapus momentului când  Olanda a devenit prima țară din vestul Europei care a reintrodus măsurile restrictive din vară, după ce națiunea a atins un nou maxim de 16.287 de infecții.

COVID-19 este în creștere în țările cu rate mai scăzute de vaccinare din Europa de Est, dar și în țările cu unele dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, din Europa de Vest”, a spus el.

Este un alt argument, așa cum am spus din nou și din nou, că vaccinurile nu înlocuiesc necesitatea altor măsuri de precauție. Vaccinurile reduc riscul de spitalizare, boli severe și deces. Dar ele nu previn pe deplin transmiterea… nicio țară nu își poate vaccina pur și simplu ieșirea din pandemie.”

În acelaşi discurs, şeful OMS a condamnat ţările care stochează vaccinuri pentru a administra doze booster. Dr. Adhanom a criticat, de asemenea, vaccinarea copiilor de la vârsta de cinci ani, când, pe tot globul, milioane de adulți cu adevărat compromişi nu au acces la vaccin.

În fiecare zi, sunt de şase ori mai multe doze booster administrate la nivel global decât dozele primare de vaccin care ajung în țările cu venituri mici. Acesta este un scandal care trebuie să înceteze acum”, a spus dr. Adhanom.

Distribuie:

Postaţi un comentariu