“CĂLUȘARII”, povestea unui dans tradiţional de Rusalii, vine la TIFF 2015

Căluşarii din Bârla ajung, pe 3 iunie, de la 21.30, şi la Casa TIFF.
Pe scena celui mai mare festival de film din România, care se desfăşoară la Cluj, ei vor fi invitaţi speciali, la iniţiativa Digi World, şi le vor vor oferi participanţilor un spectacol inegalabil de dans şi tradiţie.

Documentarul “Căluşarii” de la ora 20.00, este o producţie proprie Digi World, realizată în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român. Zeci de ore de filmare au fost necesare pentru a surprinde esenţa unuia dintre cele mai vechi dansuri româneşti. Filmările au avut loc în mai multe zone din ţară, pe parcursul câtorva luni.
Documentarul prezintă fațetele necunoscute ale călușului, explicate de experți, coregrafi și etnologi precum Narcisa Știucă, Teodor Vasilescu sau Silvestru Petac. Echipa Digi World a filmat trupe de călușari din Argeș și Dolj, conduse de vătafi legendari ca Petre Masala sau Nicolae Veleanu.
O altă parte a documentarului produs de Digi World a fost realizată, alături de o echipă de cercetători de la Muzeul Național al Țăranului Român, în Bârla, judeţul Argeş, acolo unde căluşul este emblema comunei. „În momente în care vezi că oamenii dispar, cum se întamplă cu nea Crivac, care a decedat între timp, ne dăm seama că, de fapt, este destul de important acest documentar pentru noi. Avem mărturia unui om care a fost foarte viu și foarte deschis, și, cumva, avem viziunea lui asupra obiceiului și trăirile pe care le-a avut în momentele în care era vătaf si căluşar‟, spune Anamaria Iuga, cercetător în domeniul etnologiei la Muzeul Naţional al Țăranului Român.

Distribuie:

Postaţi un comentariu