5 probleme frecvente ce pot apărea la suveica mașinii de cusut

Oricât de nesemnificativă și mică ar părea, suveica cu bobina de ață de sub placa de ac a mașinii de cusut este poate una dintre cele mai importante componente de care depinde calitatea cusăturii. Fără suveica de la mașina de cusut, instalată corect, nu ai putea să duci la bun sfârșit nicio lucrare, indiferent cât de simplă ar fi.

Problemele cu bobina și suveica mașinii de cusut sunt destul de frecvente, dar din fericire sunt ușor de rezolvat. Iată care sunt cele mai frecvente situații și cum le poți rezolva astfel încât să-ți duci la bun sfârșit proiectul de croitorie, iar cusăturile să fie perfecte:

1. Acul nu prinde firul de jos

Cea mai frecventă problemă cu suveica apare atunci când acul nu prinde firul de jos, creând astfel o cusătură incompletă. Acest lucru poate fi extrem de neplăcut și poate strica un proiect de croitorie, mai ales dacă nu observi suficient de devreme. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când ai rămas fără ață pe bobină, ai uitat să atașezi bobina în suveică sau ai pus o bobină de dimensiunea greșită.

Aceasta este o problemă cu care se poate confrunta în mod obișnuit oricine, mai ales dacă este începător în croitorie sau este obosit. De asemenea, folosirea bobinei greșite este o problemă destul de comună, mai ales dacă ai cumpărat recent o mașină de cusut nouă, iar anterior lucrai cu un alt model.

Soluție: O soluție ușoară și rapidă la această problemă este mai întâi să verifici dacă firul bobinei din suveică nu s-a terminat. Dacă bobina este acolo, are ață, dar nu lasă firul să curgă, atunci poți încerca să o scoți din suveică și să o atașezi din nou. În cele din urmă, dacă toate acestea nu funcționează, atunci înlocuirea bobinei cu una recomandată pentru mașina de cusut sau bobinarea aței pe bobina originală (cea care a venit cu mașina de cusut) va rezolva problema.

2. Suveica scoate un zgomot

Unele modele de mașini de cusut mai vechi pot produce un zgomot când coși, însă anumite sunete pot fi semnul unei probleme cu mecanismul de cusut. În unele cazuri, acest lucru s-ar putea întâmpla dacă bobina nu se mișcă liber în suveică, ori este prea mică și se lovește în interior.

Soluție: O suveică zgomotoasă poate fi remediată fie prin schimbarea firului bobinei la dimensiunea recomandată (nu depăși dimensiunea bobinei). De asemenea, ar trebui să verifici dacă suveica se mișcă liber, mișcând-o dintr-o parte în alta și ungând cu ulei special graiferul dacă modelul de mașină permite acest lucru. Dacă există o deteriorare vizibilă a bobinei sau a carcasei bobinei, s-ar putea să fie nevoie să o repari sau să o înlocuiești pentru a scăpa de zgomote.

3. Se blochează firul de ață

Blocarea firului de ață este de asemenea o problemă frecventă, adesea greșit asociată cu suveica mașinii de cusut. Se întâmplă atunci când firul de ață se blochează sau se încurcă pe material în timp ce coși. Uneori ar putea fi o problemă cu bobina, mai ales dacă a fost înfășurată incorect. Totuși, frecvent se întâmplă ca urmare a altor cauze.

Soluție: Verifică dacă bobina este cea care se blochează – verifică dacă cusătura de jos se încurcă sau dacă acul ridică mai mult de o buclă de ață. Blocarea firului de ață se întâmplă mai ales dacă firul superior nu are tensiunea potrivită, acul este îndoit sau rupt, transportorul este blocat sau unele componente interioare nu funcționează.

4. Apar cusături slabe

Chiar dacă ai posibilitatea de a seta tensiunea pe firul superior, majoritatea mașinilor de cusut nu au această funcționalitate pentru firul de jos de la suveică. Uneori s-ar putea să descoperi că acul mașinii de cusut ridică excesul de fir din bobină, creând astfel cusături slabe. Aceasta nu este în mare parte o problemă cu tensiunea bobinei, ci cu acul.

Soluție: Asigură-te că firul superior este tensionat corespunzător și vezi dacă acul ajunge la firul bobinei pentru fiecare cusătură. Cusăturile slăbite pot apărea atunci când folosești acul greșit sau dacă ai o tensiune incorect setată pe firul superior.

5. Suveica s-a blocat în mașina de cusut

O problemă comună la unele modele de mașini de cusut mai vechi fac ca suveica să se blocheze permanent în mașina de cusut. Acest lucru se poate întâmpla dacă ața a fost bobinată mai mult decât era necesar, dacă suveica prezintă urme de deteriorare sau dacă ai folosit tipul greșit de bobină – este prea mare sau este deteriorată. Acest lucru poate cauza o problemă mecanică gravă care poate să nu fie ușor de rezolvat pe cont propriu.

Soluţie: Dacă nu poți scoate suveica din carcasă, poate fi necesar să deschizi întregul compartiment al mașinii și să încerci să o scoți cu o șurubelniță plată. Fă acest lucru doar dacă ai siguranța că nu vei deteriora alte componente; în caz contrar, cere ajutorul unui specialist. Este posibil să fie nevoie să înlocuiești suveica pentru a remedia complet problema.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. ion olaru says:

    masina de cusut “nicoleta ” 1984.rupe acul,rupe firul superior.studiind-o,mie imi rezulta ca e o masina inteligenta,dotata cu multe calitati.rapida,electrica,inainte- inapoi,pas reglabil,butoniere-surfilare….,DAR,reglajul de pe linia de montaj a fost facut superficial.a trebuit sa imbunatatesc tot timpul cate un reglaj.am descoperit si un defect provenind din proiectarea mecanismelor…,in speta,sensibilitate la surfilare,cand apucatorul de fir,nu poate sa apuce firul din lipsa unui unghi mai mare atat pe stg cat si pe dr.in acest mod cusatura surfilata “puseste”cand pe stg cand pe dr.in consecinta,retragerea firului dupa ce acesta a fost purtat de apucator ,peste suveica nu putea fi realizata complet iar retaragerea firului fiind incomplet realizata,sa ramana diverse bucle in fata acului ce duceau la ruperea firului.i-am prelungit bratul cu ochiul retractor de bucla,cu cca 8 mm.dupa care a aparut problema incalecarii firului peste bratul retractor,ruperea.a trebuit sa realizez o conducere a firului buclat cu ghidaje de fir care sa nu permita firului sa se infasoare pe bratul retractor.as dori o convorbire cu un cunoscator al acestei masini de cusut in speranta de a scurta aducerea in parametri normali.

Postaţi un comentariu