Raluca Turcan, la Cluj: ”Ne-am asumat ca prin PNRR să creştem infrastructura de creşe în România”. Vești bune referitoare la meseria de bonă

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale / Foto: Dan Bodea

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că exercitarea meseriei de bună va fi posibilă în perioada următoare, după ce vor fi stabilite standardele de calitate pentru exercitarea acestei meserii, procedură care este în curs.

Împreună cu domnul primar am reuşit să mişcăm un proiect de lege încremenit la nivelul anului 2014, şi anume exercitarea meseriei de bonă, care a beneficiat de norme de aplicare abia în anul 2017 şi care nu au fost încă legiferate, pentru că nu au existat standarde pentru serviciile de bone, parte pe care noi am demarat-o la Ministerul Muncii în zilele trecute. Aşadar, exercitarea meseriei de bonă va fi posibilă în perioada următoare, pentru că avem lege, norme de aplicare şi, de asemenea, standarde de calitate pentru exercitarea acestei meserii”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj.

Ministrul Muncii a spus că în România va creşte și numărul de locuri în creşe.

Aş vrea să mai ating un subiect astăzi, pentru că acesta a fost deschis şi urmărit şi de către domnul primar Emil Boc, căruia îi mulţumesc pentru tenacitatea de a rezolva o problemă pe care şi noi ne-am asumat-o în programul de guvernare. Şi anume, creşterea numărului de locuri în creşe. Cum se poate realiza lucrul acesta? În programul de guvernare ne-am asumat ca prin PNRR să creştem infrastructura de creşe în România. Avem alocaţi aproximativ 43 de milioane de euro pentru realizarea a 140 de creşe în România. În acelaşi timp, una dintre primele măsuri pe care ni le-am asumat odată cu mandatul Guvernului Cîţu a fost ca părinţii care se află în concediu de creştere a copilului să fie stimulaţi să se reîntoarcă la muncă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului”, a spus Raluca Turcan.

100.000 de noi locuri de muncă de la începutul anului

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat astăzi la Cluj, că de la începutul anului în curs, în România au apărut circa 100.000 de noi locuri de muncă, mai ales pe perioadă nedeterminată, ceea ce reprezintă un lucru încurajator.

De la 1 ianuarie 2021 până în acest moment, în România au apărut aproximativ 100.000 locuri de muncă. Avem aproximativ 100.000 de salariaţi şi cam tot atâtea contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Acest trend este un trend încurajator şi vreau să vă spun că o creştere semnificativă a numărului de locuri de muncă s-a realizat în ultimele două luni, cu aproximativ 20.000 de locuri de muncă nou create pe lună, în condiţiile în care, chiar dacă este perioadă sezonieră, numărul de contracte part time a scăzut. Deci, practic, nouă cifrele ne arată că această creştere economică pe care o vedem cu toţii reflectată şi-n statisticile UE, şi-n nivelul investiţiilor şi veniturilor la bugetul statului, este întărită şi de crearea şi ocuparea de locuri de muncă. Şi locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, deci care aduc o anumită stabilitate“, a declarat Raluca Turcan.

Aceasta a spus că, totuşi, “este loc de mai mult”, mai ales pentru că la nivelul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă sunt înregistrate în prezent, din partea angajatorilor, aproximativ 480.000 de locuri de muncă necesar a fi angajate, şi 200.000 de cereri de locuri de muncă, din partea oamenilor care vor să intre în piaţa muncii.

Raluca Turcan a participat, vineri, la deschiderea Bursei locurilor de muncă organizată de AJOFM Cluj, unde s-au oferit 1.800 locuri de muncă, dintre care pentru 850 au fost selectaţi candidaţi, iar 278 de locuri de muncă au fost ocupate pe loc. De asemenea, ministrul a vizitat, vineri, şi agenţii economici clujeni Emerson şi Terapia şi a avut o întâlnire de lucru cu şefii instituţiilor deconcentrate din subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu