Raed Arafat: Internările și operațiile care nu sunt urgente, suspendate pentru 30 de zile în toate spitalele publice

Raed Arafat / Foto: Dan Bodea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat, luni seară, că internările și operațiile care nu sunt considerate urgențe vor fi suspendate, pentru 30 de zile, în toate spitalele publice.

Raed Arafat a explicat că măsura a fost luată în contextul înmulțirii cazurilor de Covid și a internărilor cauzate de boală.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a explicat șeful DSU.

Excepție de la suspendare vor face urgențele, femeile însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care au nevoie dializă.

Șeful DSU a explicat de ce autorităţile nu iau în calcul transportul pacienţilor Covid în străinătate.

”Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a precizat Raed Arafat, întrucât pacienţii care trebuie deplasaţi cu oxigen nu pot fi urcaţi în avioane, existând risc de inceniu sau explozie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu