Proiectul „Feel your menu” îşi doreşte să introducă meniuri în limbajul Braille în cât mai multe restaurante clujene

Odată cu lansarea meniurilor, clienții prezenți în restaurant, dar și invitații elevilor, vor avea parte de discursuri susținute de persoane nevăzătoare, elevi, profesori, oameni implicați activ in dezvoltarea orașului, dar și de animații si filmulețe lansate în premieră, create pentru înțelegerea și diminuarea problemelor văzător- nevăzător. / Foto: andina.com

Trei restaurente clujene vor fi „dotate” în următoarea perioadă cu meniuri în limbajul Braille. Acest lucru se datorează unui grup de elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, care fac parte din Clubul de Inițiativă Comunitară pentru Tineri Impact. Elevii, împreună cu Asociația „Blană!” vor lansa joi, 15 martie, proiectul „Fell you menu”, în cadrul primului restaurant care s-a alăturat acestui demers, Restaurantul Marty Boulevard. Odată cu lansarea meniurilor în limbaj Braille, în cadrul localului, va avea loc și o sesiune de informare a publicului cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele nevăzătoare în Cluj-Napoca, dar nu numai.

Citiți și:

Pentru transcrierea în limbajul Braille a meniului primului restaurant, elevii au lucrat cu un profesor slab văzător din cadrul Facultății de Psihologie din Cluj-Napoca, un prieten apropiat al clubului de voluntariat.

„Accesibilizarea pentru toate categoriile de persoane este o prioritate pentru toate oraşele europene. Designul universal conferă o serie de avantaje, de la costuri reduse pentru că odată implementat nu mai trebuie revenit cu îmbunătăţiri asupra serviciului respectiv, până la faptul că o categorie mult mai mare de oameni vor căuta respectivul produs. Restaurantele sunt locuri de socializare, care contribuie la dezvoltarea turismului unui oraş şi la un spaţiu urban vibrant. Având în vedere că în Cluj există peste 2.000 de persoane cu deficienţe de vedere, tinând cont de faptul că în România există doar trei oraşe unde  există Licee Speciale Pentru Nevăzători, introducerea de meniuri în Braille în restaurante este un must. Prin acesta restaurantele contribuie la accesibilizare, în acord cu pretentiile unui oraş deschis cum este Cluj- Napoca”, a declarat  Anda Culişir coordonatorul proiectui „Feel your city”.

Citiți și:

„Feel your menu” este o inițiativă care face parte dintr-un proiect mai amplu numit în mod sugestiv „Feel your city”, care își dorește să transforme orașul într-unul mai prietenos pentru persoanele cu deficiență de vedere. Implementarea acestei ambițioase inițiative este posibilă cu ajutorul fondurilor strânse în cadrul festivalului caritabil Ghibstock, dar și prin deschiderea restaurantelor clujene.

Cum au fost alese restaurantele?

 „În primul rând, în funcție de disponibilitatea acestora de a lucra cu noi – au fost și restaurante care ne-au refuzat- dar și în funcție de amplasarea acestora. Restaurantele care doresc să ni se alăture trebuie doar să ne contacteze pe pagina de Facebook  Ghibstock. Toate cheltuielile pentru realizarea meniurilor în Braille sunt suportate de noi. Din punctul nostru de vedere, Clujul nu este prea acesibil pentru persoanele cu deficiență de vedere, fapt pentru care am ales să luăm atitudine”, a explicat pentru Transilvania Reporter Cătălina Şter, voluntar în cadrul clubului Impact.

Seria de evenimente care au ca scop lansarea meniurilor în limbaj braille va continua și vineri, 16 martie, la Casa Vikingilor și Casa Piraților din Mănăștur.

„Ne dorim ca pe lângă cele trei restaurante să ajungem să mai cucerim puțin încă un restaurant până în luna aprilie”, a mai spus Cătălina.

Ajuns deja la opta ediție, festivalului caritabil Ghibstock va încerca să strângă fonduri  pentru a continua dezvoltarea acțiunilor de accesibilizare a anumitor zone reprezentative pentru orașul Cluj-Napoca, având ca public țintă persoanele nevăzătoare sau cu vedere slabă. O parte din banii colectați anul trecut au fost folosiți pentru crearea plăcuțelor panoramice tactile pe dealul Cetățuie, dar și pentru crearea unei expoziții temporare în fața podului Elisabeta.

Restaurantele Hanu’ Berarilor din cadrul Grupului City Grill pun la dispoziția clienților nevăzători meniul tipărit în alfabetul Braille din martie 2017, grupul fiind primul care a introdus acest tip de meniu în cadrul unui local din România.

Citiți și:

Distribuie:

Postaţi un comentariu