Programul „O masă caldă” are acum o bucătărie proprie

Primarul Emil Boc alături de echipa „O masă caldă” și voluntarii zilei | Foto: Dan Bodea

Asociația „O masă caldă” are, după mai bine de 5 ani de activitate în bucătării închiriate, propria bucătărie, nouă, utilată precum una de restaurant, cu vase mari din inox strălucitor și aragaze cu toate ochiurile mari, acoperite toate deodată de aceeași oală, ca să fiarbă uniform mâncarea.

„Bucătăria comunitară”, după cum le place coordonatorilor asociației să-i spună, a fost amenajată într-un spațiu pus la dispoziție gratuit de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu utilitățile plătite de Direcția de Asistență Socială și Medicală.

Până astăzi, 3 decembrie 2018, activitatea din Cluj-Napoca a asociației se desfășura în patru sedii diferite și, astfel, oferea posibilitatea pregătirii a 250 de porții de mâncare săptămânal, în zilele de joi. Începând de astăzi, mâncarea va fi preparată și împachetată într-un singur loc în fiecare zi de luni până vineri. Așadar, primirea unui sediu al asociației nu vine cu beneficii doar pentru membrii asociației și voluntari, oferindu-le confortul unei mai bune coordonări, ci pentru beneficiarii proiectului pentru că vor primi o masă caldă de cinci ori pe săptămână.

Primarul Emil Boc a fost și el prezent la inaugurarea noii bucătării, care nu s-a făcut cu tăiat de panglici tricolore, ci cu prepararea porțiilor de mâncare pentru astăzi, astfel că primarul a tăiat cartofi dulci și a amestecat în mâncarea de mazăre.

Foto: Dan Bodea

„În primul rând, vreau să le mulțumesc acestor oameni inimoși pentru ideea extraordinară și pentru faptul că pun atât de mult suflet într-un proiect comunitar, de a oferi o masă caldă celor care au nevoie. Oameni buni, un gest foarte mic al fiecăruia dintre noi poate reprezenta foarte mult pentru oamenii care au nevoie de el. Nicio comunitate nu poate fi puternică dacă nu este solidară, nicio autoritate locală nu poate singură să rezolve problemele unei comunități. Doar implicându-ne, doar lucrând împreună, punând mână de la mână putem să avem o comunitate puternică. Administrația locală se bucură să aibă astfel de parteneri (n.r.: ca cei de la „O masă caldă”), primăria a venit doar cu sprijinul logistic de a pune aceste încăperi la dispoziția lor pentru bucătărie”, a declarat primarul Emil Boc la finalul vizitei sale la noul sediu al asociației.

De asemenea, primarul a spus că va ține cont de creșterea proiectului, mai ales că inițiatorii lui oferă și nu cer, și dacă e nevoie va pune la dispoziția lor și alte spații. Tot el le-a amintit clujenilor că pot contribui și ei la acțiunile asociației fie prin donații, fie prin a se înscrie ca voluntari la prepararea hranei.

Voluntarii „O masă caldă” de luni, 3 decembrie 2018 | Foto: Dan Bodea

Numărul ideal de voluntari de care e nevoie zilnic e cinci, iar până la finalul anului, inclusiv în data de 31 decembrie, e asigurat, dar va fi din nou nevoie din ianuarie.

Porțiile de mâncare servite până astăzi în cadrul proiectului ajung la 69.452, la care se adaugă 250 azi. Beneficiarii sunt copii din centre de zi care sunt administrate de alte organizații, persoane adăpostite în centrele de rezidență ale primăriei și persoane care locuiesc pe stradă. Tocmai pentru că mâncarea ajunge la aceste categorii, coordonatorii încearcă să aleagă feluri de mâncare bogate în toate elementele necesare unei alimentații sănătoase.

Edina Molnar (stânga), coordonatoarea bucătăriei, și Raimonda Boian (drepta), președintele asociației „O masă caldă” | Foto: Dan Bodea

Copiii la care ajunge mâncarea sunt mai reticenți la preparatele lichide și cei mai bucuroși sunt când primesc cartofi prăjiți cu șnițel. Pentru că nu e benefic pentru ei să mănânce doar un singur fel de mâncare, și mai ales, uscat, asociația dorește să demareze și un program de educare a celor mici, alături de asociațiile din centrele unde ei locuiesc sau învață, prin care să le explice avantajele unei diete echilibrate.

Asociația „O masă caldă” a fost înființată în 2013 de un grup de voluntari, care găteau atunci pentru 50 de persoane o dată pe săptămână. De atunci, grupul de voluntari s-a tot mărit, numărul beneficiarilor a crescut de cinci ori, iar acum au și o bucătărie proprie, doar la nivelull orașului Cluj-Napoca. Tot în cei cinci ani de activitate s-au deschis cantine la care se pregătește „o masă caldă” pe bază de donații și voluntariat și la București, Bistrița, Satu Mare, Adjud, Constanța și Zalău.

z002W0A1389 002W0A1516 47280764_488586568298786_3685317467384578048_n 47324602_281805205872677_1417969202072911872_n
<
>
Primarul Emil Boc alături de una dintre voluntarele „O masă caldă” | Foto: Dan Bodea
Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Valeria stoiu says:

    Doamne ajuta pe mai departesa fie tt mai bine felicitari tuturor carefac parte din aceasta actiune deloc usoara???

  2. Stanley Paltin says:

    Respect deosebit pentru un primar deosebit.Altfel ar fi arătat România,dacă Băsescu nu ar fi intervenit în actul de guvernare a primului ministru Emil Boc.În sprijinul afirmației mele îndemn pe detractari să urmărească realizările primarului Emil Boc.La mulți ani fericiți, pentru că ne umpleți sufletul cu speranță.Sunt vrâncean , dar de fiecare dată când trec prin Cluj spun:IATĂ CĂ SE POATE.Avem nevoie în administrație de cât mai mulți Emil Boc și Bolohan.

Postaţi un comentariu